Hallandsposten

Kritik att föreningar favorisera­s

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Laholms kommun går in med stora pengar för att stötta Laholms konsertför­ening och Laholms ångbåtsför­ening. Genom särskilda samarbetsa­vtal får de två föreningar­na totalt 130 000 kronor och exklusiv marknadsfö­ring i kommunens tidskrift.

Bakom avtalen står kulturoch utveckling­snämnden.

– Vi tycker att Laholms kommun behöver den här kulturen. Det har inte funnits något sådant tidigare.

– Ångbåtsför­eningen är en jättevikti­g del av stadsbilde­n, svarar ordförande Cecilia Roos (M) på HP:S frågor om varför just de här två föreningar­na ska gynnas.

Laholms konsertför­ening grundades 2016 med M-politikern Christer Johnsson i spetsen. Den arrangerar konserter i samarbete med Region Halland och Laholms kommun med inriktning på kammarmusi­k, jazz och visa.

Enligt det nya avtalet ska kommunen bidra med 20 000 kronor per konsert för max fyra arrangeman­g i år. Totalt 80 000 kronor.

UPPLÄGGET KALLAS samarbetsa­vtal men har alla typiska kännetecke­n för ren sponsring. Som motprestat­ion måste föreningen exempelvis använda Visit Laholms logga.

S försökte stoppa avtalet och fick stöd av SD, men förlorade omröstning­en med 3–6.

– Vi tycker att de ska söka bidrag på vanligt sätt och begärde återremiss. Det här kändes inte riktigt rätt, säger Karl-fredrik Tholin (S).

Ingen hade däremot något att invända mot ett motsvarand­e avtal med ångbåtsför­eningen, grundad 1999, värt 50 000 kronor.

AVTALEN KLUBBADES PÅ samma möte som nämnden diskuterad­e nedskärnin­gar på mellan sex och sju miljoner kronor och beställde en genomlysni­ng av kostsamma projekt efter volleyboll- och cykelskand­alen.

– Vi ville skriva avtal med de här två för att det ska bli struktur, säger Cecilia Roos.

Konsertför­eningen behöver stabilitet för att lyfta och ångbåten S/S Lagaholm har länge hållits flytande med bidrag, resonerar nämnden.

– De här föreningar­na passar inte riktigt in i det vanliga bidragssys­temet, säger Gudrun Pettersson (C), vice ordförande.

TANKEN VAR FRÅN början att skriva längre avtal, men på grund av oenighet i nämnden gäller de bara ett år, med möjlighet till förlängnin­g.

I och med samarbetet kommer samtliga evenemang som de två föreningar­na genomför att marknadsfö­ras i kommunens tidning ”Kultur och nöje” som delas ut fyra gånger om året.

Det har väckt stark kritik bland föreningar som i åratal nekats att vara med i samma skrift (se artikel intill).

– Det vet jag ingenting om. Det måste vi kolla upp, säger Cecilia Roos.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING OCH JONATAN GERNES ??
Bild: ANN KATRIN NORLING OCH JONATAN GERNES
 ??  ?? SPONSRAS. Kommunen ger både Laholms konsertför­ening och Laholms ångbåtsför­ening stora summor i stöd.
SPONSRAS. Kommunen ger både Laholms konsertför­ening och Laholms ångbåtsför­ening stora summor i stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden