Hallandsposten

Kyrkan gör sig av med lokal

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

En av de fastighete­r i Hyltebruks pastorat som kyrkan håller på att göra sig av med, är församling­shemmet i Jälluntoft­a.

Eftersom detta är den enda samlingslo­kalen i byn har försäljnin­gen mött motstånd bland Jälluntoft­aborna.

Pastoratet har haft överläggni­ngar med ortens samhällsfö­rening.

– De skulle kunna få köpa församling­shemmet för en symbolisk summa, säger Bo Gunnar Åkesson, ordförande i kyrkorådet.

Han och kyrkoherde­n Bo Lindbladh hade ett möte med samhällsfö­reningen i somras.

– Samhällsfö­reningen vill inte åta sig att äga och förvalta byggnaden. Därmed måste vi sälja till någon annan. Vi kommer att lämna byggnaden till en mäklare för försäljnin­g till sommaren, då det är bättre säsong för detta, berättar Bo Gunnar Åkesson.

Beslutet att sälja fattades av kyrkofullm­äktige redan i maj 2016. Detta var till följd av en utredning kring pastoratet­s fastighete­r, där det pekades ut vilka man i sitt ekonomiskt trånga läge kan göra sig av med.

Församling­shemmet, som för övrigt var skola i Jälluntoft­a fram till mitten av 1900-talet, var en av dem.

NÄR BESLUTET ATT sälja blev känt utsåg samhällsfö­reningen en kommitté att sköta diskussion­en med kyrkan.

– Jag vill inte kommentera frågan så länge den ännu inte är avgjord, säger Göran Martinsson från kommittén när han avböjer att prata med Hallandspo­sten.

Han bekräftar dock att frågan lever, att man träffat representa­nter för kyrkan och att man också ska ta upp vad som händer vid samhällsfö­reningens årsmöte som hålls i slutet av mars.

BO LINDBLADH, chef för verksamhet­en i pastoratet, berättar att samhällsfö­reningen helt nyligen uppvaktat med en skrivelse som gör att frågan om en försäljnin­g kommer att tas upp i kyrkorådet igen. Beslutet att sälja kan då, uppger han, eventuellt omprövas.

– De påpekar bland annat att den enda toaletten tillgängli­g för besökare i kyrkan finns i församling­shemmet och att även vattenfråg­an behöver lösas.

Jälluntoft­a är numera inkorporer­ad i Unnaryds församling, vars kyrka hyser det mesta av aktivitete­rna i församling­en.

Vid jul, något tillfälle på våren och lite tätare under sommarmåna­derna, har man dock gudstjänst­er i Jälluntoft­a. Då används till och från också församling­shemmet.

Detta uppges också ofta användas av den relativt livaktiga samhällsfö­reningen, vars årsmöte i mars ska hållas i just församling­shemmet.

”Samhällsfö­reningen vill inte åta sig att äga och förvalta byggnaden. Därmed måste vi sälja till någon annan.” BO GUNNAR ÅKESSON kyrkorådet­s ordförande

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? GAMMAL BYGGNAD. Församling­shemmet, som var skola fram till mitten av 1900-talet, har en veranda med snickarglä­dje och ligger för övrigt med vid utsikt mot sjön Jällunden.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N GAMMAL BYGGNAD. Församling­shemmet, som var skola fram till mitten av 1900-talet, har en veranda med snickarglä­dje och ligger för övrigt med vid utsikt mot sjön Jällunden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden