Hallandsposten

Blöta marker ger fler hovproblem

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Allt fler hästar drabbas av hovproblem. Efter flera månader av regn är hagarna upptrampad­e och leriga vilket ger ökade hovproblem.

”Det bildas röta, det blir som en svart sörja.” JOHAN MEULLER, hovslagare

Efter månader av ihållande regn är flertalet hästhagar upptrampad­e och leriga. Det leder till att allt fler hästar får problem med hovarna. – Jag har aldrig varit med om en liknande säsong, säger hovslagare Johan Meuller.

– Hästarna får lättare tappskor, och risken för bärrandsrö­ta och strålröta ökar. Då går bakterier in på olika ställen i hoven, och det bildas röta, det blir som en svart sörja, säger Johan Meuller som jobbar i hela södra Halland.

Om bärrandsrö­ta inte behandlas kan den äta sig uppåt i hoven vilket kan leda till en hålvägg. Då bildas en separation mellan hovens yttre skal, hornkapsel­n, och kötthoven.

FÖR ATT FÅ BUKT med problemen behöver det yttersta lagret på hoven verkas bort för att släppa in syre.

– Då trivs inte bakteriern­a, säger Johan Meuller.

Antalet hovbölder har också ökat mycket under hösten och vintern. Det är en infektion som leder till en varansamli­ng inne i hoven, och hästen blir ofta väldigt halt.

– Det blev en markant ökning när vädret slog om från blött till tio minusgrade­r. Då blir de upptrampad­e hagarna stenhårda och knaggliga att gå på för hästarna, samtidigt som deras hovar är mjuka efter allt regn, säger Johan Meuller.

Ökningen syns också på Hästspecia­listsjukhu­set i Helsingbor­g, berättar hovslagare Benny Johnsson.

– DET ÄR HELT KLART så att vi har haft fler hovbölder än vanligt, och vätan har bidragit till det. Med ett ökat antal hovbölder får vi också fler allvarliga fall som uppsöker djursjukhu­set och som kanske behöver opereras, säger han.

Johan Meuller ser också att hästarna påverkas rent allmänt.

– De rör sig mycket mindre än vanligt, och blir stela och spända i kroppen eftersom de är rädda att halka, säger han.

UNDER SÅ EXTREMT regnväder som varit är det inte mycket hästägare kan göra för att åtgärda problemen.

– Att grusa när det är så här blött hjälper inte, det försvinner ner i leran. Till sist får man kanske välja att låta hästarna stå inne och motionera dem genom att rida mer, om hagarna är totalt upptrampad­e, säger Johan Meuller.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? BRÅDA TIDER. Hovslagare Johan Meuller har fått ta hand om flera akutfall av hästar med hovproblem den senaste tiden.
Bild: CARINA NILSSON BRÅDA TIDER. Hovslagare Johan Meuller har fått ta hand om flera akutfall av hästar med hovproblem den senaste tiden.
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? HOVVÅRD. Johan Meuller tar av ett gipsbandag­e som han lagt på hästen efter en misstänkt hovböld.
Bild: CARINA NILSSON HOVVÅRD. Johan Meuller tar av ett gipsbandag­e som han lagt på hästen efter en misstänkt hovböld.
 ??  ?? BLÖTT. Många hästhagar är leriga och upptrampad­e efter stora regnmängde­r under höst och vinter.
BLÖTT. Många hästhagar är leriga och upptrampad­e efter stora regnmängde­r under höst och vinter.
 ??  ?? HÅLVÄGG. Delar av hoven har fått verkas bort, för att släppa in syre, vilket gör att bakteriern­a trivs sämre.
HÅLVÄGG. Delar av hoven har fått verkas bort, för att släppa in syre, vilket gör att bakteriern­a trivs sämre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden