Hallandsposten

Sommartide­r nej nej

- JOAKIM BROMAN

Regeringen öppnar för att avskaffa sommartide­n. Detta efter att Finland börjat driva frågan i EU.

LEDARE 3/2. Sommartide­n infördes första gången 1916, men avskaffade­s efter stora protester. 1980 återinförd­es den, och sedan 1996 ställer alla Eu-länder om tiden två gånger om året.

Det har varit ett argument för fortsatt omställnin­g, eftersom olika tidsstanda­rder inom samma tidszon ställer till problem.

Även själva omställnin­gen ställer dock till problem, visar forskninge­n. Veckorna efter övergången till sommartid ökar hjärtinfar­kterna, och cirka 30 svenskar dör varje år som en direkt effekt. Det finns också tecken på att antalet trafikolyc­kor ökar i samband med omställnin­gen.

NÅGRA MÄRKBARA fördelar finns inte heller. Opinionen pekar också på ett starkt stöd för avskaffad tidsomstäl­lning.

En rad riksdagsle­damöter har också i många år drivit frågan, men trots goda argument och stöd från forskninge­n har riksdagen slagit dövörat till.

Det kan ändras snabbt om frågan aktualiser­as i fler Euländer. På torsdag diskuteras det i Europaparl­amentet, och förutom Finland har såväl Polen som Litauen öppnat för förändring.

Det kommer även fortsatt att finnas olika uppfattnin­gar om vilken ”tid” som ska bli permanent, vintertide­n som setts som normaltid, eller sommartide­n med en timme extra ljus på kvällen. Det tycks dock vara mer en fråga om personliga preferense­r. När tiden är permanent går det också att anpassa sig.

DET ÄR OMSTÄLLNIN­GEN två gånger om året som är ett otyg och måste avskaffas. Det kostar samhället mycket pengar, och ytterst till och med människoli­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden