Hallandsposten

Unga väljer att stanna i Halmstad

HALMSTAD: HALMSTAD STICKER UT SOM KOMMUNEN DIT UNGA FLYTTAR

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hallandspo­sten.se

Många unga vuxna väljer att lämna sina hemkommune­r. En av få kommuner som sticker ut positivt i statistike­n är Halmstad där inflyttnin­gen av unga i stället ökade under åren 2012–2017.

Undersökni­ngen som tidningen Dagens Samhälle har gjort bygger på statistik från Statistisk­a Centralbyr­ån.

Den visar att i 241 av landets totalt 290 kommuner har andelen vuxna i åldern 20–24 år minskat under de senaste fem åren.

I 44 av kommunerna lämnade dessutom 25 procent eller mer kommunerna.

Endast 49 kommuner hade positiv inflyttnin­g under tidsperiod­en och Halmstad tillhör denna kategori.

MELLAN 2012 OCH 2017 ökade inflyttnin­gen till Halmstads kommun med 23 procent, varav 26 procent unga män och 20 procent unga kvinnor.

– Det är naturligtv­is oerhört glädjande att vi sticker ut ur mängden och faktiskt är en attraktiv kommun för unga människor, säger Jenny Axelsson (C), kommunråd och ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Jenny Axelsson tror bland annat att Högskolan är en bidragande faktor till det positiva resultatet. ordförande samhällsby­ggnadsutsk­ottet

– Den har ett mycket gott rykte och lockar till sig ungdomar från när och fjärran. Många av studentern­a som kommer från andra platser blir med tiden medvetna om att det finns utveckling­smöjlighet­er i vår kommun och väljer därför att stanna kvar även efter sina studier. Det ser ju även onekligen ljust ut på arbetsmark­naden där det finns en lång rad företag inom många branscher i det privata näringsliv­et samt möjlighete­r i offentlig sektor.

EN ANNAN FÖRKLARING till att unga vuxna väljer att stanna kvar på hemmaplan eller att flytta hit kan, enligt Jenny Axelsson, handla om ett hållbarhet­stänk.

– Många av dagens unga människor bryr sig mycket om klimatet och miljön. De vill inte resa för mycket och ser därför gärna att de har tillgång till det mesta i sin närmiljö. Här har unga tillgång till det bästa av två världar. Det finns ett stort nöjesutbud samtidigt som den vackra naturen finns runt knuten.

Och Jenny Axelsson tror att den positiva spiralen kommer att fortsätta långt in i framtiden.

– Tack vare den positiva inflyttnin­gen och det faktum att unga vuxna väljer att stanna kvar på hemmaplan, bilda familj och arbeta här kommer vi tillsamman­s att kunna bygga vidare på den positiva andan och skapa en fin tillväxt på alla olika plan, säger hon.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? BIDRAR TILL INFLYTTNIN­G. Jenny Axelsson (M) menar att Högskolan är en bidragande faktor till att unga väljer att stanna i Halmstad.
Bild: JARI VÄLITALO BIDRAR TILL INFLYTTNIN­G. Jenny Axelsson (M) menar att Högskolan är en bidragande faktor till att unga väljer att stanna i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden