Hallandsposten

Äldre ska få träna gratis

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Kommunen satsar nu på försök med gratis träning för äldre. Projektet riktar sig till invånare från 79 år och uppåt, som snart kommer att kunna ansöka om att delta.

Det är hemvårdsnä­mnden som har beslutat om att inleda projektet som syftar till att höja livskvalit­eten för de äldre genom att uppmuntra till en aktiv livsstil.

Liknande satsningar har gjorts i andra kommuner, exempelvis i skånska Hörby, och det är därifrån som nämnden fått inspiratio­n, enligt ordförande Ann-charlott Mankell (M) som initierat satsningen.

– I de kommunerna ser man att man bibehåller hälsan längre. Dels kommer man i gång och tränar och dels bryter man ensamheten, säger hon.

”Dels kommer man i gång och tränar och dels bryter man ensamheten.” ANN-CHARLOTT MANKELL (M)

Tanken är att deltagarna ska få möjlighet att träna i grupp två gånger i veckan under en period om tio veckor. Därefter erbjuds de ett rabatterat träningsko­rt för ett år.

Men satsningen handlar inte bara om fysisk aktivitet utan också om att främja social kontakt och därför kommer fika att anordnas efter passen. Dessutom får deltagarna lära sig om kost, träning och hälsa vid två föreläsnin­gstillfäll­en.

–Det är många faktorer för en bättre hälsa som fångas upp här. Genom att få möjlighet att träna, rådgivning och den sociala biten tror jag att man kan klara sig längre själv utan insatser av kommunen, säger Åsa Malmberg (S), ledamot i hemvårdsnä­mnden.

Nämnden har avsatt 500 000 kronor för satsningen som frivilliga snart kan anmäla sitt intresse för att delta i.

Hur många del-tagarna blir kommer att stå klart efter att den upphandlin­g som nu ska genomföras. En utvärderin­g av projektet kommer att presentera­s för nämnden under 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden