Hallandsposten

Unga företagare siktar framåt

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hallandspo­sten.se

Uf-företagen har gett eleverna på språkintro­duktionspr­ogrammet på Sturegymna­siet mersmak. De flesta av kursdeltag­arna kan tänka sig en framtid som entreprenö­rer.

Det är första läsåret som elever på språkintro­duktionspr­ogrammet har möjlighet att driva företag.

Sedan i september förra året har eleverna bland annat fått lära sig att göra affärsplan­er, bokföring och marknadsun­dersökning­ar. Båda företagen består av tre elever. Hosam Al Najjar är ekonomians­varig på Uf-företaget Nods fågelutrus­tning. Tillsamman­s med Yazan Okla, vd, och Visam Salama, marknadsfö­ringsansva­rig, har han valt att satsa på att bygga fågelholka­r och äggkläckni­ngsmaskine­r.

HOSAM TYCKER ATT resan som Ufföretaga­re har varit lärorik.

– Jag har fått sätta mig in i en massa saker som har utvecklat mig som person. Vissa saker har varit svårare än andra men det känns ändå som vi har nått vårt mål.

Hosams dröm är att få driva en djuraffär i framtiden.

– Jag tycker mycket om djur och skulle vilja börja tillverka saker som djurägare kan ha nytta av.

Det andra företaget heter Cinderella­s accessoare­r och består av Sham Bello, vd, Amjad Shawi, marknadsfö­ringsansva­rig och Amjad Shawi, ekonomians­varig.

Företaget är inriktat på tillverkni­ng och försäljnin­g av smycken.

– Det har varit jättekul och spännande att få lära sig hur det är att driva företag i Sverige. Dessutom har kursen gjort att jag har blivit ännu bättre på att tala svenska, säger Sham.

Även hon planerar att bli egen företagare i framtiden.

– Jag älskar att laga mat så det skulle vara kul att starta en restaurang som erbjuder arabisk mat.

DEN 15 FEBRUARI är det en lokal Uf-mässa på Sturegymna­siet där alla skolans unga företagare ställer ut sina produkter. Några månader senare är det dags för eleverna att avveckla sina företag.

– Förhoppnin­gsvis tänder kursen en gnista hos eleverna att våga satsa som företagare i framtiden. Jag tror även att kursen är en bra inkörsport till det svenska samhället, säger Abbe Shehadeh, studiehand­ledare på Sturegymna­siet, och får medhåll av rektorn Peter Hjelm.

– Kursen är ett perfekt komplement till de vanliga svensklekt­ionerna samtidigt som den också ger ungdomarna värdefulla kunskaper som de kommer bära med sig in i arbetslive­t, säger han.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? UNGA ENTREPRENÖ­RER. Qusai al Damen, Hosam al Najjar, Sham Bello, Wissam Salameh, Yazan Okla och Amjad Shawi är Uf-företagare.
Bild: JERRY CARLSSON UNGA ENTREPRENÖ­RER. Qusai al Damen, Hosam al Najjar, Sham Bello, Wissam Salameh, Yazan Okla och Amjad Shawi är Uf-företagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden