Hallandsposten

Ideella krafter kräver rättvisa

- JONATAN GERNES

Hembygdsrö­relsen med tusentals medlemmar tycker att det är orättvist att kommunen behandlar föreningar olika. – Det är åt Häcklefjäl­l att inte vi får vara med på samma villkor, säger Rolf Åkesson.

Höks hembygdskr­ets består av åtta hembygdsfö­reningar i Laholms kommun som tillsamman­s har cirka 2 000 medlemmar.

– Vi i Höks har i flera år önskat vara med i kommunens ”Kultur och nöje” med våra program. Vi har även erbjudit oss att betala. Vi har fått svaret att de inte är involverad­e i våra aktivitete­r och därför får vi inte vara med, säger Rolf Åkesson, ordförande i Knäreds forskarrin­g och hembygdsfö­rening.

HAN HAR TAGIT initiativ till flera möten om saken med cheferna inom kultur- och utveckling­sverksamhe­ten. I somras försökte han på nytt att få med material i kommunens broschyr om beachvolle­yboll och cykelfesti­val, som skickades ut till alla hushåll i Laholm och Båstad. Men fick nej igen. – Om vi heter konsertför­ening eller hembygdsfö­rening så nog fanken gör vi samma nytta för kommunen. Till Bollalteby­gget och Lottens drog vi 1 500 besökare förra året. Så många hade inte konsertför­eningen eller ångbåten. Jag klassar inte ner deras verksamhet det minsta, men att kommunen prioritera­r vissa framför andra är alldeles galet, säger Rolf Åkesson.

HAN HADE INTE tackat nej till ett likadant samarbetsa­vtal som ger 80000 kronor om året.

– Vi kan ta med kommunens logga i vårt material. Jag vill att det ska vara rättvist. Men vi jobbar kanske för mycket ideellt och befinner oss för långt från Laholm, säger Rolf Åkesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden