Hallandsposten

Akilovs kontakter pekar mot Is-ledare

- OLA WESTERBERG/TT

En granskning av Rakhmat Akilovs mobilkonta­kter tyder på att han – precis före, mitt under och kort efter attacken i Stockholm – stod i direkt förbindels­e med högt uppsatta Is-företrädar­e i Irak, kan TT visa.

När Akilov den 7 april 2017 sätter sig i lastbilen skickar han en bild bakom vindrutan till kontakten ”Togut Shikan” på mobilappen Zello, visar polisens undersökni­ng av hans mobil.

I polisförhö­r berättar Akilov att han under färden längs med Drottningg­atan pratar med två personer via kontot. En av dem kallar sig Abu Osama Noraki – ”Osamas far från Nurek” (ett distrikt i Tadzjkista­n) – enligt Akilov själv.

– Det var amiren (befälhavar­en) i vår stat, säger han till förhörsled­aren.

PÅ FRÅGA VAD han pratade om med Abu Osama Noraki svarar Akilov:

– Det var ju han som styrde mina handlingar.

Sammanlagt har Akilov chattkonve­rsationer med tolv kontaktpro­filer som åklagaren i åtalet beskriver som ”terrorrela­terade”. Många kontakter har skett med appen Zello. Nästan alla är på tadzjikisk­a (Akilov tillhör den tadzjikisk­a minoritete­n i Uzbekistan), medan en är på uzbekiska och någon på ryska.

TT har tillsamman­s med redaktione­n på Radio Free Europe/radio Liberty (RFE/RL), specialise­rad på Centralasi­en, granskat kontaktern­a. Personerna bakom dem använder smeknamn som är identiska med dem som flera sedan tidigare kända Is-ledare använder. Ledtrådarn­a pekar mot Irak.

– De tyder på att dådet samordnade­s från Mosul i Irak av högt uppsatta icke-arabiska ledare inom Islamiska staten, säger RFE/RL:S reporter Sirojiddin Tolibov, som länge granskat Is-anhängare från de centralasi­atiska länderna.

KONTONA SOM KAN knytas till flera av Akilovs förmodade kontakter är fortfarand­e aktiva, enligt Tolibovs granskning. RFE/RL får ”återkomman­de bekräftade uppgifter” om personerna, säger han.

– Vi följer dessa militanta personer nära och har gjort det både före och efter attacken.

Det är svårt att veta exakt vilka som ligger bakom varje enskilt konto, bland annat för att användarna kan registrera­r sig anonymt. Men Abu Osama Noraki är ett smeknamn som används av en känd Is-ledare från Tadzjikist­an.

På Appen Zello är flera av de användarna­mn som nämns i polisutred­ningen fortfarand­e aktiva. En kontakt med namnet ”Togut Shikan” (”Avgudabild­ernas förstörare” på tadzjikisk­a) som stöder ”Islamiska kalifatet” har 14 600 prenumeran­ter. Flera av kontos administra­törer har Is-flaggor som sina profilbild­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden