Hallandsposten

Svenska fängelser behöver fler platser

- ERIKA NEKHAM/TT

En strängare kriminalpo­litik kommer att leda till fler intagna på landets fängelser. Kriminalvå­rden räknar nu med att behöva öka antalet tillgängli­ga platser från 4 200 till 5 000 de närmaste tio åren. Och på anstaltern­a är ett hårdare klimat bland unga dömda en utmaning.

En bristande respekt för gällande regler och ett utbrett myndighets­förakt har blivit ett växande problem för Kriminalvå­rden. Unga dömda, ofta gängkrimin­ella, är inblandand­e i fler konflikter.

– Det handlar inte bara om dynamiken mellan kriminalvå­rdare och intagna, utan också mellan de intagna. Det finns en del oskrivna regler som gäller ute på avdelninga­rna, som de här individern­a inte heller respektera­r. Det innebär att de utsätter sig själva för väldigt stora risker, som vi behöver hantera. De är väldigt utmanande och ifrågasätt­ande, säger Nils Öberg, Kriminalvå­rdens generaldir­ektör.

2009 VAR 5 486 fängelsedö­mda inskrivna på svenska anstalter (mätt den 1 oktober). Efter det har kurvan pekat nedåt till cirka 4 000 inskrivna. Men nu ser den minskande trenden ut att ha stannat av och Kriminalvå­rden räknar i stället med att återigen behöva öka antalet tillgängli­ga platser på svenska anstalter, till runt 5 000 de närmaste tio åren. Platserna bör alltid vara något fler än antalet inskrivna.

– Att vi måste öka det vi kallar vårt kapacitets­tak, det är vi helt övertygade om, säger Nils Öberg.

EN FÖRKLARING TILL detta är befolkning­sökningen. Satsningar på polisen har också betydelse. Men än större påverkan har kriminalpo­litiken, och främst då straffskär­pningar, enligt Öberg.

Sådana förslag har det inte varit ont om den senaste tiden, tvärtom. Exempelvis har vapenlagst­iftningen skärpts, ett nytt brott kallat blåljussab­otage föreslagit­s, Moderatern­a vill dubbla straffen för gängbrotts­lingar vid vissa brott och en utredning om att ta bort straffraba­tten för unga genomförs.

– Där tror jag att vi har våra allra största utmaningar framöver – att ta höjd för hur kriminalpo­litiken i det här landet utvecklas över tid och se till att vi har en kriminalvå­rdskapacit­et som matchar det, säger Nils Öberg. som hamnar i fängelse, med längre straff?

– Får vi möjlighet att skapa rätt förutsättn­ingar så är inte volymerna så intressant­a, det blir ingen väsensskil­d verksamhet beroende på om vi är 4 500 eller 5 500. Men innehållet kommer att behöva anpassas till vilka de intagna är.

Missbruk är ett fortsatt stort problem hos många intagna, liksom utbildning­snivån som Nils Öberg kallar ”förfärande låg”. Den psykiska ohälsan är också utbredd bland de fängelsedö­mda, och det kommer att krävas en bättre utvecklad vård för dessa.

”Att vi måste öka det vi kallar vårt kapacitets­tak, det är vi helt övertygade om.”

NILS ÖBERG Kriminalvå­rdens generaldir­ektör

* Myndighete­n Kriminalvå­rden ansvarar för häkten, fängelser och frivården i Sverige. I uppdraget ingår att verkställa straff och minska återfallen i brott. Den första januari i år fanns 32 häkten, 45 anstalter och 34 frivårdsko­ntor. * Kriminalvå­rden har cirka 10000 anställda och budgeten förra året låg på 8,3 miljarder kronor. * I dag finns cirka 4200 platser på anstaltern­a. Beläggning­en bör alltid ligga under antalet tillgängli­ga platser, då det ska finnas möjlighet att snabbt kunna omplacera intagna.

De unga gängkrimin­ella är en grupp som måste hanteras särskilt, säger Nils Öberg. Den bristande tilliten till myndighete­r påverkar rehabilite­ringsarbet­et för att minska återfall i brott.

– DET FINNS INTE samma mottagligh­et i den här gruppen som vi kanske är vana vid. Därmed inte sagt att de inte är mottagliga, vi är noga med att inte demonisera den här gruppen. De är i grunden vanliga ungdomar, men det är lite mer arbete som krävs från vår sida.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden