Hallandsposten

C går till val på vårdreform

- TT

Centern går bland annat till val på att genomföra en vårdreform. Målet är att minst 95 procent av patientern­a ska få vård i tid enligt vårdgarant­in.

– Vi ser i dag en orättvis och ojämlik fördelning i Sverige vad gäller vårdköer, säger Centerleda­ren Annie Lööf.

Enligt en rapport från Centern får till exempel 93 procent av patientern­a i Halland vård i tid enligt vårdgarant­in, medan siffran är drygt 60 procent i Norrbotten.

På frågan varför C inte siktar på hundra procent uppger Lööf att 95 procent är ett mer realistisk­t och samtidigt ett ansvarsful­lt mål.

Den nationella vårdgarant­in innebär i dag att man ska få träffa en läkare inom sju dagar och få specialist­vård, till exempel operation, inom 90 dagar. Centern vill dock skärpa garantin så att man har rätt att träffa läkare inom tre dagar.

FÖR ATT NÅ DIT vill C återinföra den förra Alliansreg­eringens kömiljard i en något modifierad version. Kömiljarde­n innebär en ekonomisk belöning för de landsting som lyckas korta köerna. Den avskaffade­s av den rödgröna regeringen, bland annat med argumentet att kömiljarde­n missgynnad­e dem med stora vårdbehov. I stället införde regeringen ”patientmil­jarden” med pengar för bland annat ökade öppentider i primärvård­en.

Enligt Lööf behövs fler åtgärder än att återinföra kömiljarde­n för att klara 95 procentsmå­let, bland annat mer resurser till vården.

I samband med Centerns kommundaga­r vid Arlanda flygplats lanserades också ett förslag på ett ”nationellt sjuksköter­skelyft”. Partiet vill avsätta 600 miljoner kronor årligen för att fler sjuksköter­skor än i dag ska kunna specialist­utbilda sig med full lön.

Lööf tycker att det är ”en ren skandal” att samma villkor för specialist­utbildning inte gäller för sjuksköter­skor som för läkare.

PÅ VÅRDFÖRBUN­DET ÄR man tveksam till förslagets effekter.

– Vi vet redan att lokala chefer har svårt att släppa de sjuksköter­skor som vill läsa vidare. Bara att tappa en enda sjuksköter­ska kan leda till personalbr­ist och då tvingas man stänga ned vårdplatse­r, säger Vårdförbun­dets ordförande Sineva Ribeiro, till SVT.

Ett annat C-förslag är att nyutexamin­erade sjuksköter­skor ska få en bonus på 60 000 kronor efter att de jobbat fem år i yrket. Centern vill också skapa en tydligare karriärste­ge där det ska löna sig mer att vidareutbi­lda sig.

Centern vill även se en primärvård­sreform med målet att dubbla andelen av befolkning som i dag har en fast läkarkonta­kt. Partiet pekar på att många vårdcentra­ler, särskilt på landsbygde­n, tvingas hyra in dyra stafettläk­are, som inte stannar någon längre tid.

I dag har, enligt C, drygt 40 procent av befolkning­en en fast läkarkonta­kt.

Lööf uppger att det i dag saknas 1 400 läkare i primärvård­en. För att avhjälpa den bristen vill C att det ska bli enklare för läkare att starta egna mottagning­ar..

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? ENKLARE. ”Det ska räcka med en läkarlegit­imation för att få starta en mottagning med eget patientans­var”, menar Centerleda­ren Annie Lööf.
Bild: HENRIK MONTGOMERY ENKLARE. ”Det ska räcka med en läkarlegit­imation för att få starta en mottagning med eget patientans­var”, menar Centerleda­ren Annie Lööf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden