Hallandsposten

Avveckla Destinatio­n Halmstad

-

Det kommunala bolaget Destinatio­n Halmstad är företagand­e av sämsta sort med ständiga förluster, skriver Mats Lundkvist.

DEBATT 3/2. Den som har svårt för att somna kan räkna får, en klassiker ur sagans värld. Ett alternativ är att räkna enkronor i samma takt. Är man vaken och räknar ett helt år kommer man upp i ungefär samma siffra som den årliga förlusten i Destinatio­n Halmstad, men bravaden är lika omöjlig som det kommunala bolaget.

FÖRLUSTEN 2016 I Destinatio­n Halmstad AB (Före detta Halmstad & Co) var 26,1 miljoner kronor. Det blir 71 537 kronor per dag, nästan en krona i sekunden. 2017 passerades en milstolpe i och med att de sammanlagd­a förlustern­a passerat 300 miljoner kronor. Tecken på tillfriskn­ande finns inga och förlustern­a rullar år efter år.

Omsättning­en år 2016 var 16,7 miljoner kronor. För varje krona intäkt hade man 2,56 kronor i kostnader. Förlustern­a uppkommer till stor del genom att man sysslar med saker som inte är kommunalt ansvar och som borde skötas av andra aktörer, främst destinatio­nsbransche­n själv. Nu plockas stora summor årligen från HFAB för att täcka de gigantiska förlustern­a.

Förlustern­a uppkommer till stor del genom att man sysslar med saker som inte är kommunalt ansvar.

När jag var ordförande i ett av kommunens bolag hade vi utbildning med styrelse och ledning. Advokaten som skrivit handboken om kommunala bolag föreläste. Enligt hans erfarenhet­er bör man se upp med en kombinatio­n av tre saker; stark vd, svag styrelse och osynliga ägare. När dessa tre faktorer är samtidigt uppfyllda finns alla förutsättn­ingar för bolagets fall, oavsett om det är privatägt eller kommunalt.

Jag känner inte nuvarande vd och vet i stort sett inte hur styrelsens ledamöter ser ut, men ägaren är frånvarand­e. Ägarrollen till kommunens bolag åvilar kommunfull­mäktige, en roll man inte har rätt att delegera. Jag har diskuterat Destinatio­n Halmstad med flera fullmäktig­eledamöter, men det funkar inte.

Siffrorna i boksluten, liksom hur förlustern­a täcks, är overkliga, som hämtade ur en dålig teaterpjäs. Ingen ledamot vill ta roll i någon handling och destinatio­nsförluste­rna rullar vidare.

Och till bolaget hör Halmstads Teater, en byggnad som skulle kunna rymma mycket föreningsv­erksamhet, men de höga hyrorna gör det omöjligt. Kulturnämn­den vill ta över, men får inte och den erkänt duktige teaterchef­en sparkades av destinatio­nsbolagets vd.

DESTINATIO­N HALMSTAD ÄR företagand­e av sämsta sort. Ständiga förluster i över tio år och inget slut finns. Företag som inte går ihop ska avvecklas.

Mats Lundkvist * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

ingenjör och miljöaktiv­ist

Skriv en debattarti­kel!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden