Hallandsposten

Öppna landskap ingen anledning till att äta djur

-

DJUR. Ett vanligt argument för att äta kött är att bevara de öppna landskapen. På en del låter det som att själva ätandet av kött hindrar Sverige från att växa igen. Speciellt illa är det när SVT på bästa sändningst­id sprider budskapet (se ”Köttets lustar”), och hur det får folk att fortsätta äta djur med gott samvete.

ÖPPNA LANDSKAP är ingen anledning till att äta djur.

För det första vore det ett hån mot alla de oskyldiga individer en stoppar i munnen att resonera så. I Sverige slaktas varje år över 99 miljoner kycklingar, 2,5 miljoner grisar och miljarder fiskar, som inte har något alls med öppna landskap att göra. Och de importerad­e djuren, som står för cirka 50 procent av konsumtion­en, har heller inget med de svenska landskapen att göra.

För det andra växer inte hela landskapet igen. All yta utan skog är inte ”öppet landskap” som en del verkar tro. I öppna landskap går betesdjur. Dessa täcker cirka 450 000 hektar av Sveriges yta, vilket motsvarar ungefär samma storlek som Närke, ett av Sveriges minsta landskap.

Det är inte när du stoppar djuret i munnen som landskap hålls öppna, utan det är när djuret stoppar gräset i sin mun. Detta gör djuret givetvis bäst när det är vid liv, och inte efter det slaktats. Kor håller betydligt mer landskap öppet om de inte slaktas efter ett par år, och i stället får beta i 25 år. Tvärtom kämpar många bönder för att minska antalet betesdagar, eller för att helt slopa beteskrave­n.

Alltså, ät inte djur för de öppna landskapen­s skull. Kom åter när hela Sverige sänkt sitt köttätande till cirka en bit naturbetes­kött i veckan, då kan vi diskutera hur landskapen ska hållas öppna. Människan klyver atomer och flyger till Mars, så jag är övertygad att om viljan finns så dröjer det inte länge tills vi finner en lösning.

I DAG ÄR öppna landskap endast ett värdelöst argument för att rättfärdig­a det enorma lidande och dödande vi utsätter de oskyldigas­te individern­a på vår jord för, de ickemänskl­iga djuren.

Daniel Ekbom

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? LANDSKAPSD­JUR. Kor gör nytta för det öppna landskapet – om de får beta länge, menar insändarsk­ribenten.
Bild: TT/ARKIV LANDSKAPSD­JUR. Kor gör nytta för det öppna landskapet – om de får beta länge, menar insändarsk­ribenten.
 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden