Hallandsposten

Segling ska bli mer jämställt

- FRIDA EKBORG

Segling måste bli mer jämställt. Det tycker Anna Holmdahl White som är projektled­are för Lysekil Women’s match. – Jag tyckte det var självklart att vi skulle ha en egen profession­ell serie, säger hon.

Anna Holmdahl White hade under tio års tid seglat på profession­ell nivå världen över tillsamman­s med Marie Björling Duell, som nu är direktör för Svenska seglarförb­undet.

De var år 2002 första svenska teamet i damklassen att vinna seglingarn­a i Marstrand och fick stor massmedial uppmärksam­het.

– Vi var jätte glada så klart och fick en prischeck på 84 000 kronor. Bredvid oss stod Peter Gilmour med en prischeck på 850 000 och en ny BMW, säger Anna Holmdahl White.

DET ÄR DÄR det brister, menar hon. Att det inte finns några prispengar för kvinnliga seglare gör att det inte går att satsa fullt ut. Och går det inte att segla, får man ingen erfarenhet.

– Varför skulle ett team med killar ringa en tjej som bara seglat ett varv när det står en kille bredvid som seglat tre varv, säger Anna Holmdahl White.

LYSEKIL WOMEN’S match startade därför 2004 i svallvågor­na av detta och samlar världens bästa match-racingsegl­are. 2012 kom seglingen in som Os-sport, men fortfarand­e står damernas match racing utanför OS.

– Det är helt otroligt att det år 2018 inte är lika för damer och herrar. När jag var yngre seglade tjejer och killar jolle i samma klass. Men sedan händer det något när man går över till det profession­ella, säger Anna Holmdahl White.

Från förbundets sida jobbar man aktivt för en mer jämställd sport.

– Vi jobbar hårt men det sitter tyvärr i strukturer­na, säger Marie Björling Duell.

Anna Östling är en profession­ellt satsande matchracin­gseglare. Hon har vunnit VM två gånger och är rankad etta i världen just nu. Hon driver eget företag inom inrednings­branschen, för det finns inga pengar för henne inom seglingen.

– Det finns många företag runt oss som stödjer oss, men det ekonomiska är ingen beredd att ta i, säger Anna Östling.

HON FÖRBEREDER SIG just nu inför nästa säsong som startar i mars, samtidigt som hennes andra barn är beräknat. Familjeliv­et är absolut inget hinder – just nu jobbar hon hårdast för att ta sig till matchracet i Marstrand i sommar.

Årets andra stora mål är Lysekil Women’s Match.

Hon lovordar Anna Holmdahl Whites initiativ.

– Det är ett fantastisk­t event för oss tjejseglar­e i världen. Tack vare Anna får vi möjlighet och något att bygga på, säger Anna Östling.

 ??  ??
 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? JOBBAR HÅRT. Marie Björling Duell och Anna Holmdahl White är just nu på Båtmässan i Göteborg. De kämpar för att skapa jämställda seglingar. Lysekil Women’s match är ett led i det strävan.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N JOBBAR HÅRT. Marie Björling Duell och Anna Holmdahl White är just nu på Båtmässan i Göteborg. De kämpar för att skapa jämställda seglingar. Lysekil Women’s match är ett led i det strävan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden