Hallandsposten

Ett nytt tufft test för Tottenham

- sport@gp.se JIMMY EWERTSSON

Tottenham klarade av veckans första karaktärst­est med bravur när Manchester United 2–0-besegrades och Spurs är nu i allra högsta grad med i striden om de åtråvärda Champions League-platserna. Under söndagskvä­llen väntar nästa utmaning borta mot Liverpool på Anfield. ”Vi har visat att vi är kapabla att besegra topplagen”, säger Christian Eriksen.

Totten ha m klev i onsdags ini en potentiell­t säsongsdef­inierande period med matcher mottopp konkurrent­erna Manchester United, Totten ha m och Arsenal inom drygt en vecka. Om resultaten skulle gå Spurs emot hade förhoppnin­garna om en Champions League-plats kunnat vara så gott som grusade redan i mitten av februari.

Tottenham klarade dock det första av de tre tuffa testen på ett strålande sätt när Manchester United besegrades med 2–0 på Wembley efter att en briljant Christian Eriksen gjort ledningsmå­let blott elva sekunder efter avspark.

– INSATSEN VAR fantastisk. Vi spelade så bra. Laget förtjänar oerhört mycket beröm för det här. Det här var en av våra bästa matcher på Wembley, om inte den allra bästa, säger Mauricio Pochettino.

Resultatet var nödvändigt och prestation­en oerhört upplyftand­e efter två frustreran­de kryssmatch­er mot Southampto­n och League Two-laget Newport County i Fa-cupen.

Tottenham dominerade Manchester United med ett ambitiöst presspel, klokt passningss­pel och kvicka kombinatio­ner när man organisera­t och målmedvete­t sågade sig igenom ett vilset United-försvar. Jan Vertonghen var en bjässe i försvaret, Moussa Dembélé käkade upp allt centralt med sin imponerand­e fysik och bollkontro­ll och Christian Eriksen, tillbaka efter sjukdomsbe­svär, var spelaren som band ihop hela Spurs offensiv med sitt kloka rörelsemön­ster och trygga fötter.

– Det var en fantastisk prestation från Christian. Han är en så viktig spelare för oss, inte bara för att han var strålande och gjorde mål, utan för att han är spelaren som länkar samman allihop. När han inte är med saknar vi honom oerhört, säger Pochettino.

FÖRSTA TESTET ÄR avklarat, nu väntar nästa när Spurs reser till Liverpool för ännu ett toppmöte. Striden bakom överlägsna Manchester City har tätnat där fyra lag just nu gör upp om de tre återståend­e Champions League-platserna. Femteplace­rade Tottenham har fem poäng upp till tvåan Manchester United och två upp till Chelsea och Liverpool, samtidigt som Arsenal halkat efter och har sex poäng upp till stadsrival­en Spurs.

Spurs vann höstmötet på Wembley komfortabe­lt med 4–1 när Pochettino tillät Liverpool ha bollinneha­vet samtidigt som Kane, Heung-min Son och Dele Alli hänsynslös­t utnyttjade gästernas defensiva misstag.

Mot United spelade Tottenham med en solid 4-2-3-1-uppställni­ng, men mot Liverpool skördade man framgångar med en fembacksli­nje där högerfotad­e Serge Aurier placerades som vänsterbac­k med uppdrag att förhindra skyttekung­en Mohamed Salah från att kliva inåt och finna avslut med sin vänsterfot.

DET ÅTERSTÅR ATT se hur Pochettino, som har Aurier och Toby Alderweire­ld som dras med skadebesvä­r, väljer att formera sitt flexibla lag, men han kommer åtminstone ha ett nyförvärv till förfogande: Brassen Lucas Moura, som anlände från PSG på Deadline Day.

– Jag är så lycklig. Jag kommer till en stor klubb med stora spelare och ser fram emot att hjälpa laget. Vi har mycket kvalitet och jag tror vi kan vinna stora saker, kanske till och med Champions League, säger han.

Manchester United-matchen var det första av en rad tuffa karaktärst­est för Pochettino­s unga Tottenham. Att högstanivå­n finns där visade man med bestämdhet, men nu är utmaningen för Spurs att fortsätta leverera insatser i matcherna där det gäller som mest.

Och söndagens batalj mot Liverpool, som alltjämt är obesegrat på hemmaplan, i striden om Champions Leagueplat­serna är precis en sådan match.

– Liverpool är ett väldigt starkt lag, särskilt hemma. De har några kvicka spelare och i fjol hanterade vi dem inte särskilt bra. Men vi spelade bra mot Liverpool hemma och reser dit fyllda av självförtr­oende, säger Harry Kane.

”Han är en så viktig spelare för oss, inte bara för att han var strålande och gjorde mål, utan för att han är spelaren som länkar samman allihop.”

MAURICIO POCHETTINO om Christian Eriksen

 ?? Bild: EDDIE KEOGH ?? LYFTER. Tottenham besegrade den gångna helgen Manchester United med 2–0 efter att Christian Eriksen gjort mål redan efter elva sekunder.nu väntar ett ännu tuffare test, Liverpool på bortaplan.
Bild: EDDIE KEOGH LYFTER. Tottenham besegrade den gångna helgen Manchester United med 2–0 efter att Christian Eriksen gjort mål redan efter elva sekunder.nu väntar ett ännu tuffare test, Liverpool på bortaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden