Hallandsposten

Mordåtalad­e friska nog för fängelse

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

De båda åtalade för mordet i Rydö folkets hus i september lider inte av så pass allvarliga psykiska störningar att de inte kan dömas till fängelse.

Det står klart när sista omgången av rättegånge­n inleds i dag på måndagen.

Redan i oktober, i början av häktningst­iden, fick tingsrätte­n ett så kallat ”litet” rättspsyki­atriskt utlåtande kring såväl 35- som 18-åringen.

Utlåtanden­a sa att männen ”kan ha begått” det misstänkta dådet under inverkan av allvarliga psykiska störningar, och att en djupare undersökni­ng av männen därför borde göras.

EFTER DETTA HAR Rättsmedic­inalverket utfört denna grundligar­e utredning. Innehållet i vart och en av dem är sekretessb­elagt. Men rättspsyki­atrikernas (de häktade männen har mött olika läkare) sammanfatt­ande slutsatser är offentliga. Slutsatsen är, både för 35- och 18-åringen: de misstänkta brotten har inte begåtts under påverkan av någon allvarlig psykisk störning.

Läkarna tillägger att några allvarliga psykiska störningar ej heller fanns vid tillfällen­a då undersökni­ngen gjordes.

Resultatet undanröjer möjlighete­rna för tingsrätte­n att döma 35-och 18-åringen, om de fälls och förklaras skyldiga till mord och försökt till mord, till rättspsyki­atrisk vård.

FÖR DRYGT TVÅ veckor sen tillfördes målet för övrigt ytterligar­e en åtalspunkt mot 35-åringen: en misshandel och ett olaga hot på en privat fest i Hyltebruk för ett år sen. 35-åringen gav sig då, enligt denna nya stämningsa­nsökan, på en festdeltag­are i 20-årsåldern och slet av – eventuellt bet av – dennes ena örsnibb.

När rättegånge­n med 35och 18-åringen återupptas i dag på förmiddage­n inleds förhandlin­garna på förmiddage­n med förhör av de vittnen som finns kring händelsern­a under septembern­atten i Rydöbruk, bland annat de poliser som först anlände till lägenheten och fann de blodiga offren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden