Hallandsposten

Nikkaluokt­a leder säsongens köldliga

- FREDRIK GUNÉR/TT

Kylan håller i sig i hela landet. I helgen har den här vinterns hittills lägsta temperatur uppmätts. Och det är Nikkaluokt­a som leder köldligan med hela 39,5 minusgrade­r.

Vintern har kopplat ett stadigt grepp på Sverige och det är minusgrade­r i nästan hela landet. Och kallast är det i norra Norrland.

UNDER NATTEN MOT söndagen sjönk temperatur­en ända ner till 39,5 minusgrade­r i Nikkaluokt­a i Gällivare kommun.

Att det blir så kallt beror på ett högtryck som kommit in norrifrån och som ger klart väder samtidigt som det är svaga vindar. Det riktigt kalla vädret i norr ser ut att hålla i sig under natten mot måndagen.

– Det ser fortsatt ut att vara ganska klart väder över norra Norrland så det finns nog en möjlighet att det kan bli ganska låga temperatur­er, säger Therese Gadd, meteorolog vid SMHI.

ÄVEN I RESTEN av Sverige är det kallt och kylan väntas hålla i sig några dagar.

– Vi kommer att ha en period med lite kallare väder, säger Therese Gadd.

Något större sammanhäng­ande nederbörds­område väntas inte de närmaste dagarna. Det kan komma in ett snöfallsom­råde österifrån över de östra delarna av Svealand och Norrlandsk­usten sent på tisdagen men den prognosen är osäker, enligt SMHI.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? KALLT. Det är minusgrade­r i nästan hela Sverige. Den hittills lägsta temperatur­en för säsongen uppmättes i Nikkaluokt­a, minus 39,5 grader.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV KALLT. Det är minusgrade­r i nästan hela Sverige. Den hittills lägsta temperatur­en för säsongen uppmättes i Nikkaluokt­a, minus 39,5 grader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden