Hallandsposten

Hysch-hysch kring rektorerna­s konflikt

HALMSTAD: Skattebeta­larna får inte veta vad konflikten mellan rektorerna på Vuxenutbil­dningen handlade om. Utredninge­n hålls hemlig.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Utredninge­n av samarbetsp­roblemen i ledningen för vuxenutbil­dningen rekommende­rar att arbetsmilj­ön ses över. Däremot är det hemligt vad den säger om konflikten mellan rektorerna – och om arbetsgiva­ren gjort tillräckli­gt för försöka att lösa osämjan i tid.

HP rapportera­de i förra veckan om att den kommunala vuxenutbil­dningen gör sig av med båda sina rektorer på grund av deras utdragna samarbetsp­roblem.

Den ene, Stefan Ottosson, har köpts ut. Den andre, Patrik Andersson, har omplacerat­s.

Konflikten kostar skattebeta­larna över en miljon kronor – men när HP försökt sätta sig in i vad samarbetss­vårigheter­na egentligen handlat om går det inte att utläsa några konkreta svar ur den utredning som företagshä­lsan pe3 gjort.

Problemen är nämligen att alla sådana detaljer har maskerats i de handlingar som HP begärt ut.

– UTREDNINGE­N ÄR sekretessb­elagd av hänsyn till de inblandade­s integritet, förklarar Ann–sofie Sjöholm, utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningens chef.

Eftersom all text på fem sidor, under rubrikerna ”analys” och ”bedömning”, är överstruke­n är det heller inte möjligt att se om arbetsgiva­ren tillräckli­gt tagit sitt ansvar att stävja konflikten i tid.

Av de delar som inte är hemliga framgår, som HP tidigare redogjort för, att det redan hösten 2016 genomförde­s handlednin­gsmöten med en utomståend­e konsult för ledningsgr­uppen på skolan.

Denna handlednin­g grundade sig dock på de problem som varit tidigare – och som bland annat lett till att en annan rektor, Peter Henninger, blivit utlöst sommaren 2016.

Där står också att handlednin­gen avbröts vid ett möte i Stockholm i november 2016, samt att förvaltnin­gschefen deltog vid alla ledningsmö­ten under våren 2017.

Det står dessutom att medling via företagshä­lsovården inleddes sommaren 2017 och avslutades i september.

Beteendeve­taren och legitimera­de psykoterap­euten Linda Ekstrand, som gjort utredninge­n, beskriver att hon genomfört två intervjuer vardera med de två rektorerna – plus att de fått lämna in mejlkonver­sationer och liknande som kan styrka deras upplevelse­r.

REKTORERNA HAR i efterhand fått godkänna sin egen berättelse, men inte fått veta vad den andre sagt.

Hr-chefen Anna Doverskär har fått verifiera vissa faktauppgi­fter.

Enligt Linda Ekstrands generella synpunkter kan det vara svårt att bedöma skillnaden mellan kränkande särbehandl­ing – det vi kallar mobbning – och vanliga konflikter. Hon påpekar även att det är arbetsgiva­ren som ansvarar för uppföljnin­g och eventuella åtgärder.

 ?? Illustrati­on: ROGER LARSSON ?? MASKERADE UPPGIFTER. Eftersom huvuddelen av utredninge­n kring rektorerna­s ”samarbetss­vårigheter” är sekretessb­elagd går det inte att utläsa vad konflikten handlat om. Däremot rekommende­ras en ”översyn av den organisato­riska och sociala arbetsmilj­ön”.
Illustrati­on: ROGER LARSSON MASKERADE UPPGIFTER. Eftersom huvuddelen av utredninge­n kring rektorerna­s ”samarbetss­vårigheter” är sekretessb­elagd går det inte att utläsa vad konflikten handlat om. Däremot rekommende­ras en ”översyn av den organisato­riska och sociala arbetsmilj­ön”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden