Hallandsposten

Bryggbygge dröjer

Badbryggan i Skummeslöv­s strandfår vänta på att en ersättning­stvist kan bli löst.

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Badbryggan i Skummes lövs strandkan låta vänta påsig. Laholms kommun och Skummeslöv­s tångallmän­ning är inte överens. Ett kommunalt köp av stranden kan lösa knuten.

I över 20 år har en badbrygga i Skummes lövs strand varit p åtal. Nu i höstas verkade allting vara klappat och klart.

Då hade det ordnats fram såväl pengar – 4,5 miljoner kronor – som nödvändiga byggtillst­ånd från myndighete­rna.

Men projektet har nu strandat ännu en gång. Anledninge­n är att markägaren Skummeslöv­s tångallmän­ning vill ha något i gengäld för att Laholms kommun ska få bygga brygga på marken.

– För att få bygga måste vi ha rådlighet över marken. Då måste vi skriva ett avtal. När det kom dit blev det en diskussion om ersättning, säger kommunens projektled­are Fredrik Nilsson.

NÅGON ERSÄTTNING ELLER arrende ville kommunpoli­tikerna av princip inte gå med på. Andra privata markägare har nämligen inte fått några pengar när de släppt mark till kommunala projekt.

Anders Hantoft är ordförande i tångall männingen, som har över 200 medlemmar. Han tycker förstås att kravet är rimligt.

– Det är naturligt att en fastighets­ägare får ersättning när någon annan nyttjar fastighete­n, säger han.

Men Hantoft poängterar att det inte i första hand är pengarna han ser som viktigt.

– Det som behövs är ett avtal kring vem som ska äga och vara ansvarig för bryggan. Vi som fastighets­ägare vill inte stå med framtida krav att behöva ta bort bryggan eller sanera, säger han.

BÅDE FRÅN KOMMUNEN och tångall männingen talar man nu om att kommunen skulle kunna köpa stranden.

– Det är ett klart alternativ, säger Anders Hantoft och fortsätter:

– Min personliga uppfattnin­g är att vi bara är förvaltare och att förvaltnin­gen borde ligga på den som är aktiv på stranden. På sikt borde det vara den rimligaste lösningen. Fredrik Nilsson säger: – Diskussion­erna går vidare. Vi hoppas komma överens på något sätt. Vi tittar på hela strandprob­lematiken, kanske handlar det om förvärv av mark på lång sikt.

PÅ LÅNG SIKT var det, ja. Ett kommunalt köp av stranden lär ta sin tid att genomföra och det behövs ett mer kortsiktig­t avtal för att bryggan ska kunna byggas i en nära framtid.

– Är man överens om att kommunen ska köpa stranden kan förstås arrendet sättas till noll och senare regleras i köpeskilli­ngen, säger Anders Hantoft.

Båda parterna uttrycker att de gärna hade sett att bryggan byggdes 2018.

MITT EMELLAN DEM står den minst lika ivriga bryggkommi­ttén. Medlemmen Bo Brink ser både plus och minus med den uppkomna situatione­n.

– Tidsplanen är inte den bästa just nu. Men det är positivt att tångall männingen vill sälja och att kommunen börjat ta in värdering på marken, säger Bo Brink.

– Tyvärr kan det ta för lång tid för parterna att komma överens. Allra roligast hade varit om det gått att bygga det här året. Annars får vi nöja oss med nästa år, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: BO BRINK ?? DRÖMMEN. En 110 meter lång badbrygga, liknande den här i Falkenberg, är något alla parter vill ha i Skummeslöv­sstrand. Men förhandlin­garna mellan kommunen och tångallmän­ningen är långt ifrån färdiga.
Bild: BO BRINK DRÖMMEN. En 110 meter lång badbrygga, liknande den här i Falkenberg, är något alla parter vill ha i Skummeslöv­sstrand. Men förhandlin­garna mellan kommunen och tångallmän­ningen är långt ifrån färdiga.
 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? Bo Brink, medlem i bryggkommi­ttén, kan få vänta ett år till.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV Bo Brink, medlem i bryggkommi­ttén, kan få vänta ett år till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden