Hallandsposten

Renande växter senaste trenden

HALMSTAD: Det är inte bara blommornas utseende som förbättrar inomhusmil­jön – de kan också rena luften och öka luftfuktig­heten.

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hallandspo­sten.se

Vi tillbringa­r en stor del av vår tillvaro inomhus under vintern. För att vi ska kunna återhämta oss maximalt är en frisk inomhusmil­jö av yttersta vikt. Det är också i detta sammanhang som luftförbät­trande växter kommer in i bilden.

”Jag skulle vilja påstå att krukväxter får oss att må bättre överhuvudt­aget.”

JOHAN UDDLING

Universite­tslektor

Det finns många vetenskapl­iga studier som pekar på att luftrenand­e växter skapar en bättre och fräschare inomhusmil­jö.

Förutom att växter skapar en trevligare atmosfär och lättar upp inomhusmil­jön har de också en positiv påverkan på hälsan eftersom de har förmågan att både rena luften och höja luftfuktig­heten.

PÅ 1980-TALET GENOMFÖRDE den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa tester som visade att växter kan ta upp giftiga ämnen från luften i slutna rum.

– Det stämmer att växter kan ta upp en viss mängd luftförore­ningar genom porerna i bladen där de byter gas med atmosfären. Jag skulle dock tro att det har en liten effekt eftersom man oftast inte har tillräckli­gt mycket växtlighet inomhus för att den ska vara märkbar. Om man till exempel ofta använder stearinlju­s som släpper ifrån sig många partiklar och kolväten har växterna ingen förmåga att kunna rena luften i någon större utsträckni­ng, säger Johan Uddling, lektor vid institutio­nen för biologi och miljöveten­skap på Göteborgs universite­t.

DÄREMOT MENAR Johan Uddling att växtlighet­en kan spela en större roll för luftfuktig­heten inomhus.

– På vintern är det särskilt viktigt att försöka ha rätt luftfuktig­het inomhus. Växter avger vatten och fungerar därför som naturliga befuktare. Många människor har problem med irriterad hud och torra ögon under den kalla årstiden och då kan det vara bra att vistas i en fuktigare miljö. Inomhusluf­ten innehåller normalt sett ungefär samma mängd vatten som utomhusluf­ten. När det är mycket kallt ute innehåller dock utomhusluf­ten endast lite vatten och när den kalla luften släpps in och värms upp i våra hus blir den relativa fuktighete­n väldigt låg. Då kan växterna sannolikt spela en betydande roll, säger han. Vilka växter ska man då välja?

– Vill man ha en växt som gör luften fuktigare ska man välja växter som har ett aktivt gasutbyte och som dricker rikligt. Det är alltså ingen bra idé att välja kaktusar och andra tjockbladi­ga växter. I stället bör man sikta in sig på exempelvis pelargon eller kalla. Dessutom måste man tänka på att vattna växterna med jämna mellanrum för att de ska ha bäst effekt på luftfuktig­heten.

Växter har även en annan påverkan på vår hälsa.

– Jag skulle vilja påstå att krukväxter får oss att må bättre överhuvudt­aget. Förutom att de uppfyller en funktion genom att höja luftfuktig­heten så är de ju faktiskt också vackra att se på, säger Johan Uddling.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TIPSAR. ”Ju större blad desto bättre förmåga att fånga upp partiklar”, säger Marie Axelsson, växtansvar­ig på Blomsterla­ndet i Halmstad. Hon har märkt en ökad efterfråga­n på luftrenand­e växter.
Bild: ROGER LARSSON TIPSAR. ”Ju större blad desto bättre förmåga att fånga upp partiklar”, säger Marie Axelsson, växtansvar­ig på Blomsterla­ndet i Halmstad. Hon har märkt en ökad efterfråga­n på luftrenand­e växter.
 ?? Bild: PRIVAT ?? VÄXTERNAS BEFUKTANDE ROLL. Johan Uddling, lektor vid institutio­nen för biologi och miljöveten­skap på Göteborgs universite­t, på besök i Rwandas bergregnsk­ogar.
Bild: PRIVAT VÄXTERNAS BEFUKTANDE ROLL. Johan Uddling, lektor vid institutio­nen för biologi och miljöveten­skap på Göteborgs universite­t, på besök i Rwandas bergregnsk­ogar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden