Hallandsposten

Avskaffad värnskatt ger vinst för stat och individ

ORÄTTVIST. Att de höga marginalsk­atterna fungerar som en straffskat­t på utbildning och ansträngni­ng är ett starkt argument för sänkta marginalsk­atter.

- SVEND DAHL

LEDARE 7/2. Ingen annanstans i världen slår de högsta marginalsk­atterna invid så låga inkomster som i Sverige. Det är slutsatsen aven analys av marginalsk­atterna iO e cd-länderna, som presentera­des av Liberalern­as ekonomisk politiska talesperso­n Mats Persson häromdagen (Dagens industri 31/1).

SVERIGE ÄR LÅNGT ifrån den enda välfärdsst­aten med höga skatter. I Sverige betalar man dock statlig inkomstska­tt, som ger en marginalsk­att på cirka 50 procent, redan vid en månadslön på omkring 37 000 kronor.

I Danmark, som också är känt för höga marginalsk­atter på arbete, är nivån 50 000 kronor. I Finland inträder motsvarand­e marginalsk­att vid en månadslön på 60 000 kronor. Och i Frankrike måste du tjäna hela 135 000 kronor i månaden för att behöva betala 50 procent av din inkomst i skatt.

Konsekvens­en blir att var fjärde löntagare i dag betraktas som höginkomst­tagare. Mats Persson konstatera­r att exempelvis sex av tio barnmorsko­r och psykologer räknas till denna grupp.

I alla andra sammanhang framhålls utbildning och ansträngni­ng som eftersträv­ansvärda ideal. Inte minst talar statsminis­ter Stefan Löfven (S) gärna om att Sverige ska konkurrera med kompetens och utbildning­snivå snarare än låga löner. Ändå är han och hans parti ivriga försvarare av ett skattesyst­em som motverkar precis detta.

MARGINALSK­ATTERNA påverkar viljan att investera i utbildning, att arbeta mer eller att ta nästa karriärste­g. Det blir också, som bland annat Stockholms Handelskam­mare påpekat, svårare för svenska företag att locka högkvalifi­cerad arbetskraf­t från andra länder (DN 10/1). Allt detta påverkar Sveriges internatio­nella konkurrens­kraft negativt.

Nationalek­onomen Jacob Lundbergs nya forskning visar dessutom att Sverige är ett av de länder där marginalsk­atterna nått sådana nivåer att statens intäkter skulle öka om dessa skatter sänktes. Människor skulle helt enkelt arbeta mer om de fick behålla mer av sin lön.

Att de höga marginalsk­atterna fungerar som en straffskat­t på utbildning och ansträngni­ng är i sig ett starkt argument för sänkta marginalsk­atter. Att en sådan reform skulle vara gratis för statskassa­n gör den än mer naturlig att genomföra.

Att avskaffa värnskatte­n och samtidigt höja gränsen för den statliga skatten borde vara självklar politik för en alliansreg­ering efter valet i september.

Marginalsk­atterna påverkar viljan att investera i utbildning, att arbeta mer eller att ta nästa karriärste­g.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? SKATTER. Liberalern­as Mats Persson driver på för sänkta marginalsk­atter. Det borde inspirera övriga allianspar­tier.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV SKATTER. Liberalern­as Mats Persson driver på för sänkta marginalsk­atter. Det borde inspirera övriga allianspar­tier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden