Hallandsposten

Fibertvist lyfts till politiken

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Motsättnin­garna mellan Halmstads stadsnät och Ip-only blir nu en fråga för politikern­a. – Vi behöver fortsätta den här dialogen på politisk nivå. Ska vi lyckas med fiberutbyg­gnaden måste de olika aktörerna kunna samverka med varandra, säger Dag Hultefors (M).

Hultefors sitter både i Halmstads kommunfull­mäktige, som är Halmstads stadsnäts uppdragsgi­vare, och är ordförande i regionstyr­elsens tillväxtut­skott, som ingått avtal med Ip-only om att förse Hallands landsbygd med fiber.

– Det är väldigt olyckligt att man inte samarbetar bättre. Ip-only har Region Hallands uppdrag att bygga fiber i de områden där det inte finns ett kommersiel­lt intresse, men i övrigt måste aktörerna samverka. En sådan här låsning gynnar inte Halmstadbo­rna och vi kommer lyfta det med kommunledn­ingen i Halmstad, säger han.

DEN SENASTE TVISTEN utlöstes av ett utskick från Halmstads stadsnät, där man upprepar ett rykte om att Ip-only stoppat sin utbyggnad. Ryktet hade då redan dementerat­s av Ip-only.

I ett mejl till en bredbandse­xpert på Sveriges kommuner och landsting skriver också stadsnätet­s vd att han hoppas att Ip-only lever upp till sina åtaganden, men att han kallt räknar med att Halmstads stadsnät kommer att få lösa frågan innan året är slut.

– Jag har varit med länge i den här branschen, så jag förutsätte­r att Ip-only fortsätter att bygga, men måste samtidigt ta höjd för att det inte blir så, förklarar Erik Eriksson formulerin­gen.

Men vad får dig att tro att Ip-only skulle falla bort?

– Det vill jag inte diskutera i tidningen. Det är bra att ni skriver om det här, men vi behöver lösa detta på egen hand.

Du har tidigare sagt att Halmstads stadsnät måste ta emot andra leverantör­er med öppna armar. Har du ändrat dig?

– Nej, det står jag fortfarand­e för, men vi och Ip-only har uppenbarli­ga helt olika bilder av de försök till samarbete som har gjorts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden