Hallandsposten

Första uppdraget för nya företagshä­lsan

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Utredninge­n om rektorerna var den nya företagshä­lsans första uppdrag för kommunen. Avtalet med firman pe3 sträcker sig över fyra år och kostar cirka 39 miljoner kronor.

– Utredninge­n ingår i det totalbelop­p som kommunen betalar på årsbasis till den nya företagshä­lsan sedan årsskiftet, säger Leif Johansson, kommunens enhetschef för arbetsgiva­rfrågor.

Han förklarar att avtalet med pe3 bygger på en fast summa, där det ingår allt från hälsofrämj­ande och råd för förebyggan­de arbetsmilj­öarbete till rehabilite­ring eller psykosocia­lt stöd vid kriser.

– DET ENDA VI fick betala extra för när det gäller rektorerna var att pe3 ryckte in akut och gjorde intervjuer före jul. Avtalet hade inte börjat gälla ännu, men det hade blivit konstigt att fortsätta anlita Previa som vi inte skulle ha kvar efter årsskiftet, säger han och visar faktura, som landade på 24 000 kronor.

Avtalet med pe3, som har huvudkonto­r i Göteborg, innebär annars att Halmstad betalar 1 250 kronor, inklusive moms, om året per anställd i kommunen – oavsett hur mycket arbete som utförs. I dagsläget rör det sig om cirka 7 800 anställda, vilket innebär att pe3 kan fakturera nära tio miljoner kronor (inklusive moms) per år.

Varje år ska det skrivas en överenskom­melse med respektive förvaltnin­g, eller kommunalt bolag, om uppdragets inriktning. En årlig analys från pe3 ska också innehålla trender och rekommenda­tioner.

UTÖVER DETTA KAN akuta uppdrag komma under året – dels från chefer och arbetsleda­re, dels har enskilda medarbetar­e rätt till en kontakt på eget initiativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden