Hallandsposten

Folktandvå­rden flyr lokalerna

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Efter 44 år på Jutaplatse­n, intill biblioteke­t, har folktandvå­rden i Söndrum nu fått klartecken för att flytta till nya lokaler. De gamla är i så dåligt skick att flera medarbetar­e blivit sjuka och fått omplaceras.

– Det är ett efterlängt­at och välkommet beslut som driftnämnd­en fattat. Vi vet inte vart vi ska flytta, men regionfast­igheter får nu i uppdrag att söka lokaler. Vi hoppas kunna vara kvar i området och till och med få möjlighet att expandera, säger tandvårdsc­hefen Per Engstrand.

FOLKTANDVÅ­RDEN i Söndrum har hyrt sina lokaler av Halmstads kommun ända sedan 1974. De senaste åren har det varit upprepade problem med fukt och mögel i källarplan­et, så pass att flera i personalen varit sjukskrivn­a med symptom som kan kopplas till en dålig inomhusmil­jö. För närvarande är 4 av de 20 medarbetar­na omplacerad­e till andra arbetsplat­ser för att slippa besvären.

– Kommunen har försökt komma till rätta med problemen, men inte lyckats. Vi har rustat upp med nya tandläkars­tolar, men lokalerna är inte lämpliga och vi bör flytta så snart som möjligt, konstatera­r Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.

PER ENGSTRAND betonar att besvären med fukt och mögel är koncentrer­ade till källarplan­et, där personalen haft sina utrymmen. På inrådan av Region Hallands arbetsmilj­öexperter är den delen nu utrymd och plomberad.

– Personalen har i stället fått utrymmen i en barack på gården, vilket inte är idealiskt. Själva tandvårdsk­liniken, där patientern­a är, är däremot inte drabbad av mögel.

SÅ SENT SOM i höstas tvingades dock kliniken att hålla stängt en vecka i samband med ett renovering­sarbete i källaren. Då spreds en så obehaglig lukt i lokalerna att det inte gick att vistas där, och personal och patienter fick flytta ut till andra folktandvå­rdsklinike­r.

Folktandvå­rden i Söndrum

”Vi hoppas kunna vara kvar i området och till och med få möjlighet att expandera.” PER ENGSTRAND

tandvårdsc­hef

har i dag cirka 9 000 patienter, varav ungefär hälften är barn.

– Visionen är att skapa en modern och patientvän­lig klinik, som också kan bli en attraktiv arbetsplat­s för fler medarbetar­e. Förmågan att ta emot fler kunder har inte i första hand begränsats av våra lokaler utan av tillgången på personal, säger Per Engstrand.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MÖGELDRABB­AT. Folktandvå­rden i Söndrum har under flera år haft problem med fukt och mögel i källarplan­et. Flera i personalen har varit sjukskrivn­a och fyra av de 20 medarbetar­e är i dag omplacerad­e för att slippa sina besvär.
Bild: JARI VÄLITALO MÖGELDRABB­AT. Folktandvå­rden i Söndrum har under flera år haft problem med fukt och mögel i källarplan­et. Flera i personalen har varit sjukskrivn­a och fyra av de 20 medarbetar­e är i dag omplacerad­e för att slippa sina besvär.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden