Hallandsposten

Vägförenin­gen ilsken på glömsk kommun

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

”Vi får väl se om de återkommer med ett avtal.”

Kommunen grävde upp vägen utan att förvarna. – Det är inte första gången kommunen gör lite som de vill, menar Lennart Persson, ordförande i Tönnersa-gullbranna vägförenin­g. och posten så att de kan köra alternativ­a vägar, säger Lennart Persson.

Han fick veta att det hade grävts ett dike tvärs över vägen när en boende i trakten hörde av sig.

– Jag kontaktade platschefe­n som berättade att man skulle lägga kommunalt avlopp. Ett arbete som skulle ta lite mer än en vecka. Men platschefe­n hade ingen aning om att det är vägförenin­gen som har ansvaret för skötseln av vägen, säger Lennart Persson.

HAN HAR ÄVEN varit i kontakt med teknik- och fritidsför­valtningen, som hänvisade till Laholmsbuk­tens va.

– Vi får väl se om de återkommer med ett avtal. Ett sådant avtal innehåller uppgifter om att vägen ska rättas till igen och asfalteras. Dessutom får vägförenin­gen en liten ersättning för att vägen inte har varit öppen.

Lennart Persson säger att Trafikverk­et då och då kontroller­ar att vägförenin­gen sköter väghållnin­gen enligt de regler som gäller för att föreningen ska få statsbidra­g.

– Vi måste följa reglerna, då tycker jag att kommunen också ska göra det. De kör ofta på vägarna här utan att höra av sig. Så har det till exempel varit när de anlagt Kattegattl­eden. Jag upplever att de har lite storebrors-fasoner och gör som de vill, säger Lennart Persson.

LENNART PERSSON

PER-OLA LARSSON ÄR rörnätsför­valtare på LBVA. Han medger att han glömde informera vägförenin­gen.

– Jag kan bara beklaga. Vi har informerat samtliga boende och dessutom gjort en trafikanor­dningsplan.

Enligt Trafikverk­ets regler ska en entreprenö­r som söker trafikanor­dningsplan informera räddningst­jänsten samt kollektivt­rafiken om det är så att arbetena påverkar framkomlig­heten.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? UPPGRÄVD VÄG. Vägförenin­gens ordförande Lennart Persson och dess kassär Karl Gustaf Lund vid kommunens arbete på väg 8 vid Eldsberga.
Bild: ROGER LARSSON UPPGRÄVD VÄG. Vägförenin­gens ordförande Lennart Persson och dess kassär Karl Gustaf Lund vid kommunens arbete på väg 8 vid Eldsberga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden