Hallandsposten

Otillåten spolning gav böter

Lennart Hildingsso­n

- 010 471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

När kylan kom satte Torups bandyklubb igång med att spola upp is på Torulund på egen hand. Nu slår kommen föreningen på fingrarna för ”olovlig öppning” av en vattenpost.

– Det var jag som gjorde det. Det var mitt i natten och jag ville inte väcka va-killarna för att de skulle ge sig ut och lossa pluggen – som jag själv kunde lossa för hand, berättar Bengt-åke Torhall från Torups bandyklubb.

Torups BK sköter idrottsanl­äggningarn­a vid Torulund enligt ett avtal med kommunen. Enligt en överenskom­melsen som slöts i fjol ska kommunens eget folk, när is- och bandysäson­gen inleds, bryta plombering­en på den vattenpost som används för spolning av planen för att det ska bli is. Den behöver bara brytas när vintersäso­ngen inleds.

– Vi har själva skött det här ända sedan 1974 och jag trodde inte de skulle bry sig om ifall vi gjorde det själva också den här gången. Brandposte­n har aldrig varit plomberad tidigare, säger Bengt-åke Torhall, som berättar att ”brottet” begicks en natt för två veckor sen.

Den kommunala va-enheten har inte sett mellan fingrarna på Bengt-åke Torhalls tilltag. Bandyklubb­en har fått en fakturakra­v på 4 000 kronor för den ”olovliga öppningen” vilken dessutom är kryddad med en förbruknin­gsavgift på 3 200 kronor för de 200 kubikmeter vatten som man uppskattar gick åt vid tillfället.

TORHALL VÄNDE SIG i går till kommunen med en begäran om att ompröva fakturakra­vet.

– Vattnet kan vi betala. Men jag tycker inte kommunen ska ta någonting för att vi tog bort pluggen, säger han.

”Det är inte meningen, och heller inte lämpligt, att vem som helst ska kunna koppla in sig på vattenledn­ingsnätet.”

MATS ANDRESSEN samhällsby­ggnadschef

Mats Andresen, samhällsby­ggnadschef i Hylte, säger att bandyklubb­en nog får bereda sig på att betala hela beloppet. Det är med ett visst allvar han ser på händelsen.

– Det är inte meningen, och heller inte lämpligt, att vem som helst ska kunna koppla in sig på vattenledn­ingsnätet. Det finns en smittorisk eftersom vattnet i ledningen är ett livsmedel, säger han.

EN LÅNGSIKTIG ASPEKT som han och förvaltnin­gen har på plombering­arna, som gör att bandyklubb­en också debiteras vattnet, är att man egentligen inte vill att vattnet ska användas till skridskoåk­ning.

– Vi ska vara rädda om det dricksvatt­en vi har inte slösa med det. Man har i Torup fritt fått använda det under rätt så många år för is till bandybanan. Men vi vill hellre att man sätter pumpar vid sjön intill och använder det vatten som finns där, säger Mats Andresen.

ENLIGT ANDRESEN ÄR vattenpost­en vid bandybanan inte ensam av sitt slag. Elias Friesskola­n har tillgång till kommunalt vatten på samma vis som Torups bandyklubb, för en isbana, eventuellt också några företag i kommunen för sina speciella behov. •

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? GLÄDJE. I går utnyttjade samtliga klasser från Torups skola den nyanlagda isen för en friluftsda­g.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N GLÄDJE. I går utnyttjade samtliga klasser från Torups skola den nyanlagda isen för en friluftsda­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden