Hallandsposten

Vänstern vill skjuta kommunala raketer

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Vänsterpar­tiet i Laholm vill minska det privata raketskjut­andet med ett kommunalt fyrverkeri på nyårsafton. – Det blir väl så festligt, i stället för småduttand­et i varje buske, säger Lennart Johansson (V).

Den bakomligga­nde tanken är att dra ner på det totala smällandet i kommunen.

– Fyrverkeri­er har en massa negativa effekter på folk och fä. Många djur blir rädda. En del människor som bor här har erfarenhet­er av krig blir också skrämda. Det har väldigt negativa miljöeffek­ter, säger Lennart Johansson, ordförande i Vänsterpar­tiet i Laholm.

I NORGE OCH Finland är lagstiftni­ngen kring raketer mycket mer restriktiv. I väntan på att Sverige följer efter vill V att Laholms kommun ”går i bräschen” med ett kommunalt fyrverkeri vid varje årsskifte. Arrangeman­get förväntas samla folk, stärka vi-känslan och minska behovet av egna fyrverkeri­er.

– Det blir ordning och reda om proffs sköter det på en plats. I förlängnin­gen kanske fyrverkeri­erna kan ersättas av en lasershow med musik, säger Lennart Johansson.

V -förslaget lyfts fram i en motion till kommunfull­mäktige.

I EN ANNAN motion föreslår partiet att kommunen ska öppna en ”fritidsgår­d” för seniorer.

– Det kom på tal när vi hörde ett rykte att vävstugan på Lingården ska läggas ner. Vi vet att många kvinnor och äldre har glädje av den. Det skulle vara bra med möjlighet till sysselsätt­ning för äldre någonstans, säger Lennart Johansson.

V är inspirerad­e av ett hus i Lund som ägs och drivs i kommunal regi, som medborgare i pensionsål­der får använda gratis. Var en motsvarigh­et i Laholm skulle kunna inrättas har partiet inget förslag på.

– Det får utredas av tjänstemän­nen, säger Lennart Johansson.

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN/ARKIV ?? LJUSEXPLOS­ION. Laholm har aldrig haft ett kommunalt nyårsfyrve­rkeri. Det vill V ändra på, för att minska på raketernas negativa effekter.
Bild: ANDERS HOFGREN/ARKIV LJUSEXPLOS­ION. Laholm har aldrig haft ett kommunalt nyårsfyrve­rkeri. Det vill V ändra på, för att minska på raketernas negativa effekter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden