Hallandsposten

Telefonköp ska bekräftas skriftlige­n

- TT

Regeringen vill göra det obligatori­skt att all telefonför­säljning av varor och tjänster ska bekräftas skriftlige­n av köparen.

Problemen med oseriösa telefonför­säljare består. Framförall­t äldre luras på abonnemang av olika slag och väldigt många vittnar om att de inte begripit att de tackat ja. Inte sällan har konsumente­rna klart sagt nej, men ändå fastnat i ett abonnemang som är svårt att ta sig ur.

– Det här är problem som funnits under lång tid och som fortfarand­e finns i samhället. De undersökni­ngar som gjorts visar att många konsumente­r är missnöjda med telefonför­säljningen. Vi har tagit emot utredninge­n och arbetat vidare med de här frågorna och jag är väldigt glad att en lagrådsrem­iss kan leda fram till en propositio­n som förbättrar skyddet för konsumente­rna, säger konsumentm­inister Per Bolund (MP).

LAGFÖRSLAG­ET BYGGER PÅ en utredning som tillsattes av Alliansreg­eringen och när biträdande justitiemi­nister Heléne Fritzon (S) och konsumentm­inister Per Bolund (MP) presentera­de regeringen­s lagrådsrem­iss hänvisade de till siffror från Konsumentv­erket som klart beskrev missnöjet bland konsumente­rna.

Telefonför­säljarnas branschför­ening Kontakta gör tummen ner.

– Vi tycker att det är fel väg att gå och förslaget kommer inte att skapa ökad konsumentt­rygghet. De oseriösa försäljarn­a som är problemet på marknaden struntar redan i lagstiftni­ngen och fler lagar kommer de inte att intryck av, säger Tina Wahlroth, vd på Kontakta som hävdar att problemen minskat kraftigt på senare år.

Hon är rätt säker på varför regeringen presentera­r förslaget i år.

– Det är valår och telefonför­säljning är en populistis­k fråga.

FÖR DAGSTIDNIN­GARNA ÄR telefonför­säljning en viktig kanal och även branschorg­anisatione­n Tidningsut­givarna (TU) protestera­r.

”Det finns problem med telemarket­ing, men det är inte tidningsbr­anschen som föranlett dem. Ska ett krav på skriftligt godkännand­e i efterhand införas bör därför problemfri­a branscher, som dagspresse­n, inte omfattas, säger Jeanette Gustafsdot­ter vd i TU i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden