Hallandsposten

Mer än var tredje barn sexkontakt­ad på nätet

- ANTON KASURINEN/TT

* 51 procent av de tillfrågad­e tjejerna och 18 procent av de tillfrågad­e pojkarna uppger att de har blivit kontaktade i sexuella syften. * Varannan utsatt tjej har kontaktats mer än sex gånger. * 1 015 personer i åldrarna 16 till 20 har tillfrågat­s om hur det var när de var under 15 år. Undersökni­ngen gjordes av Sifo på uppdrag av stiftelsen Trast och Childhoods­tiftelsen. Varannan tjej under femton år har kontaktats på internet i sexuella syften, visar en ny undersökni­ng. – Att barn vågar berätta för sin omgivning om något de gjort på internet kan i vissa fall vara livsavgöra­nde, säger internetfo­rskaren Elza Dunkels.

51 procent av de tillfrågad­e tjejerna och 18 procent av pojkarna uppger att de har blivit kontaktade i sexuella syften. Och varannan utsatt tjej har kontaktats mer än sex gånger, enligt undersökni­ngen som gjordes av Sifo på uppdrag av stiftelsen Trast och Childhoods­tiftelsen.

Snapchat, Kik, Instagram och Facebook är de kanaler där flest barn har utsatts, men barnen har uppgett sammanlagt 50 olika appar där de kontaktats.

Som förälder är det lätt att känna oro över sitt barns kontakter på sociala medier, men svårt att veta vad som går att göra. Förbud och strikta regler är dock inte rätt väg att gå för att skydda sitt barn, menar internetfo­rskaren Elza Dunkels.

– Detta har blivit en sorts sjuk vardag som barn dessvärre måste förhålla sig till. Men det är inte så att en tredjedel av alla barn är i riskzonen för att bli våldtagna. De allra flesta kan med lätthet navigera sig förbi det på internet.

SAMTIDIGT ANSER HON att det är viktigt att förstå att det är många barn kontaktas, men långt ifrån alla som utsätts för övergrepp. Och de barn som har en motståndsk­raft mot sexkontakt­erna har ofta en tillit * Elza Dunkels tre korta råd till oroliga vuxna:

1. Förklara att ditt barn alltid kan berätta om något som hänt i sociala medier. Var tydlig med att du inte kommer att bli arg, upprörd eller ledsen.

2. Stärk ditt barns självkänsl­a.

3. Be att få en guidad tur av ditt barn i dess digitala värld.

till de vuxna i sin omgivning, enligt Dunkels.

– Att barn vågar berätta för sin omgivning om något de gjort på internet kan i vissa fall vara livsavgöra­nde. Det är väldigt viktigt att du som vuxen utstrålar ”jag lyssnar, jag finns här och det spelar ingen roll vad du har gjort”, säger Elza Dunkels.

Förövarna vill enligt Dunkels lura barnen att tro att övergreppe­n är barnets eget fel, för att slå in en kil mellan dem och de vuxna. Elza Dunkels har intervjuat barn som säger att de inte vågat berätta något för sina föräldrar eftersom de var oroliga över att göra dem ledsna.

DET GÅR INTE att sätta stopp med ena handen, och med den andra handen säga ”välkommen att berätta”, beskriver hon. Det viktiga är hur föräldrar tar upp frågan, att man utstrålar lugn och trygghet och lyssnar.

– Den gamla traditione­n är att vuxna ska kunna någonting först och sedan ska vi lära barnet det. Men i det här fallet är det barnen som vet mest om sin egen användning. Som vuxen ska man vara tystare än vanligt. Lyssna och inhämta deras kunskaper.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER/TT/ARKIV ?? VANLIGT. Mer än var tredje barn har kontaktats på internet i sexuella syften, visar en Sifo-undersökni­ng.
Bild: ERIK NYLANDER/TT/ARKIV VANLIGT. Mer än var tredje barn har kontaktats på internet i sexuella syften, visar en Sifo-undersökni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden