Hallandsposten

Alliansen oense om vård för papperslös­a

- OWE NILSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Moderatern­a vill begränsa rätten till vård för vuxna som befinner sig illegalt i Sverige. Men övriga Allianspar­tier är emot M-förslaget.

– För oss har det varit självklart att vård ska ges efter behov. Att undanhålla människor vård, det är inte ett sätt att reglera vilka som ska vara i Sverige och inte, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutsk­ott.

Det var den förra Alliansreg­eringen som 2013 tillsamman­s med MP kom överens om att så kallade papperslös­a, människor som befinner sig illegalt i Sverige, skulle ha rätt till vård som inte kan anstå. Det innebar mer vård än bara akutvård.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n anser att överenskom­melsen var ett misstag, eftersom det skickar signaler om att asylsökand­e inte behöver rätta sig efter ett avslagsbes­lut.

Kristersso­n varnar för ett växande skuggsamhä­lle där desperata människor pressas att begå brott eller själva utsätts för brott.

– Det är oroväckand­e att vi får en samhällsde­batt där det verkar som att om man undanhålle­r människor mänskliga rättighete­r, så skulle det förbättra situatione­n i vårt land, säger KD:S Emma Henriksson.

Även Liberalern­a och Centern är kritiska. C tycker att den förra Alliansreg­eringens överenskom­melse med MP var rätt ”inte minst för att hålla SD borta från inflytande”.

Partiets vice ordförande Anders W Jonsson betonar att har man ett avslagsbes­lut så ska man lämna landet, men säger också:

– Vi vill ju leva i ett land där man inte ska dö på gatorna på grund av till exempel diabetes.

M föreslår också att kommunerna inte ska vara tvungna att ge papperslös­as barn rätt att gå i skolan. L är kritiskt till M-förslaget även om partiet anser att fler som fått avslag ska utvisas.

Socialdemo­kraternas gruppledar­e i riksdagen, Anders Ygeman, tycker att man kan diskutera vilken vård papperslös­a ska ha rätt till, men tror inte att M:s förslag får fler att återvända till sina hemländer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden