Hallandsposten

Så hjälpte Akilov IS från Sverige

STOCKHOLM: SIM-KORT HAR GIVIT GENVÄGAR TILL ANONYMA APPAR

- CARL CATO/TT

Med svenska sim-kort skapade Rakhmat Akilov krypterade chattkonto­n som kan ha använts av terrorröre­lsen IS. 53 olika sim-kort har registrera­ts i den telefon som han bar vid gripandet. Korten är kopplade till terroristr­elaterade telefoncha­ttar.

Rakhmat Akilov säger i polisförhö­r att han har hjälpt IS genom att förse organisati­onen med sim-kort från svenska telefonope­ratörer. Korten har sedan använts för att starta konton på den krypterade telefonapp­en Whatsapp.

Enligt förundersö­kningen har totalt 53 olika svenska sim-kort använts i den mobiltelef­on som Akilov bar när han greps efter dådet på Drottningg­atan i Stockholm den 7 april i fjol. Vid en husrannsak­an på den adress där Akilov periodvis bodde hittade polisen 19 sim-kort i en påse i vardagsrum­met.

DE SVENSKA SIM-KORTEN var värdefulla i de områden som IS kontroller­ade i Syrien och Irak vid tiden för dådet.

– Vissa operatörer i Sverige tillhandah­åller kort helt gratis och för att ta emot ett sms behöver man inte ladda på några pengar eller egentligen aktivera korten. Utan att lägga ut en krona kan man få en till synes legitim, registrera­d användare på till exempel Whatsapp, säger Fredrik Blix som forskar i it-säkerhet vid Stockholms universite­t.

Tekniska undersökni­ngar visar hur svenska sim-kort har använts för minst två onlineprof­iler som i åtalet mot Akilov betecknas som terroristr­elaterade. Det är Is-profiler med de tagna namnen Abu Aisha och Muovia Regari.

– De kunde öppna kontot direkt från IS, säger Rakhmat Akilov i polisförhö­r.

Akilov beskriver Muovia Regari som en ”emir i IS” som befinner sig i Afghanista­n. Så gjorde Akilov för att öppna konton som användes av onlineprof­iler kopplade till IS:

1 Akilov skaffar ett gratis sim-kort med svenskt telefonnum­mer

2 Han startar ett konto i appen Whatsapp där han anger numret från sim-kortet

3 Han meddelar telefonnum­ret till en användare i till exempel Syrien eller Irak

4 Användare installera­r Whatsapp på en telefon utan sim-kort och loggar in på det konto som Akilov har öppnat i Sverige

5 Whatsapp skickar en kod till Akilovs telefon i Sverige. Det gratis sim-kortet kan ta emot sms, trots att kortet inte är aktiverat för samtal eller för att skicka sms

6 Akilov skickar koden till den utrikes användaren

7 Användaren använder koden för att logga in på kontot

– Abu Aisha befinner sig direkt i krigszonen i Syrien. Och Abu Aisha har rätt att ge order till [en] emir, eftersom i Afghanista­n pågår inget krig än så länge, säger Rakhmat Akilov när polisen förhör honom om kontaktern­a.

ATT SVENSKA SIM-KORT används i Is-konton förvirrar inlednings­vis polisens utredare som ser hur de svenska telefonnum­ren har använts i chattar där Akilov diskuterar sitt tänkta terrordåd.

– Vad som driver det här är att det inte kostar något och att det blir en fint som gör det svårare att veta var personen befinner sig. Effekten blir att det blir väldigt svårt att gå till botten med vem som gömmer sig bakom varje konto, säger Fredrik Blix.

Redan i det första förhöret med polisen, strax efter gripandet, uppger Rakhmat Akilov att han har utfört dådet i Stockholm i samråd med företrädar­e för terrororga­nisationen IS. Akilov själv är övertygad om att personen bakom kontot befinner sig högt upp i IS hierarki och för befäl över 2 000–3 000 Is-krigare.

– När det gäller mina planer, det är bara jag och emirer från Islamiska staten som kände till dessa planer, säger Rakhmat Akilov.

Åklagaren Hans Ihrman har blivit tillfrågad om den misstänkte­s kopplingar till IS, men var fåordig i sitt svar.

– Jag vill inte gå in på det. Han är en anhängare av IS helt enkelt, sade Ihrman under den presskonfe­rens som hölls när åtal väcktes mot Akilov.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden