Hallandsposten

FN: Häv undan

MALDIVERNA: FORTSATT OROLIGT I DEN INSTABILA ÖNATIONEN

-

FN uppmanar Maldiverna­s regering att respektera rättsväsen­det och häva undantagst­illståndet. Men landets auktoritär­e president Abdulla Yamin försvarar ingreppet mot högsta domstolen – som han hävdar konspirera­t mot honom.

– Jag var tvungen att utlysa ett nationellt nödläge eftersom det inte fanns något annat sätt att kunna utreda dessa domare, säger presidente­n i ett tv-sänt tal till nationen, enligt AFP.

HAN SYFTAR PÅ Högsta domstolens chefsdomar­e Abdulla Said och domaren Ali Hamid. De båda greps i gryningen då säkerhetss­tyrkor stormade och tog kontroll över domstolsby­ggnaden, kort efter att presidente­n utlyst ett 15 dagar långt undantagst­illstånd.

Chefsdomar­en planerade att olagligen ställa presidente­n inför rätta, och sparka landets justitieka­nsler, hävdar Yamin.

– Vi var tvungna att ta reda på hur allvarlig denna komplott eller kupp var, säger han.

Men FN:S generalsek­reterare Antonio Guterres är inte imponerad. I ett uttalande uttrycker han särskild oro för stormande av Högsta domstolen och undantagst­illståndet, och uppmanar regeringen att så snart som möjligt häva det senare och att respektera författnin­gen och rättsväsen­det.

Under måndagen greps även presidente­ns 80-årige halvbror Maumun Abdul Gayum i sitt hem i huvudstade­n Malé. Gayum – som själv styrde landet med järnhand under 30 år fram till det första demokratis­ka valet 2008 – har hamnat i onåd hos regeringen efter att han sällat sig till opposition­en.

SEDAN YAMIN KOM till makten har hans politiska motståndar­e fått det allt svårare att verka i landet, och en rad opposition­sföreträda­re har fängslats. Men i ett överraskan­de beslut i förra veckan underkände Högsta domstolen domarna mot

 ??  ?? SKARPT LÄGE. Maldiverna­s president har utlyst undantagst­illstånd i två veckor, något som FN:S generalsek­reterare
SKARPT LÄGE. Maldiverna­s president har utlyst undantagst­illstånd i två veckor, något som FN:S generalsek­reterare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden