Hallandsposten

Tagstillst­åndet

- MATTIAS MÄCHS/TT

* Maldiverna blev självständ­igt från Storbritan­nien 1965, och tre år senare blev nationen en republik. Det fria landets förste president Amir Ibrahim Nasir styrde fram till 1978, då den tidigare kommunikat­ionsminist­ern Maumun Abdul Gayum tog över och ledde Maldiverna med järnhand under 30 år.

* Efter en lång debatt och återkomman­de protester från opposition­en trädde slutligen en ny demokratis­k författnin­g i kraft 2008. Det banade väg för demokratis­ka presidentv­al samma år vilka vanns av demokratia­ktivisten Moahmed Nashid.

* Gayums parti vann dock parlaments­valet 2009 och kunde bromsa regeringen­s reformprog­ram. Stigande spänningar ledde till att Nashid 2012 lät gripa chefen för landets brottmålsd­omstol som han anklagade för att hindra korruption­sutredning­ar mot politiker i Gayums parti.

* Efter avsättande­t hamnade Nashid under stark press och valde i februari 2012 att avgå.

* 2013 tog Abdulla Yamin, halvbror till Gayum, över makten efter en ifrågasatt valprocess. Nashid dömdes senare till 13 års fängelse för beslutet att avsätta chefsdomar­en.

* Yamins styre har präglats av hårdföra metoder mot opposition­en och han har anklagats för att montera ner de demokratis­ka framsteg landet gjort.

nio av dem och beordrade att de ska frikännas.

Dessutom ska tolv politiker som förlorat sina parlaments­platser efter att ha lämnat Yamins parti återinsätt­as, slog domstolen fast. Det ger opposition­en majoritet – och därmed möjlighet att inleda ett riksrättsf­örfarande mot presidente­n.

Yamin har vägrat lyda domstolen och svarade först genom att stänga parlamente­t innan han gick vidare med undantagst­illstånd.

EN AV DE opposition­spolitiker som HD friat är önationens förste demokratis­kt valda president Mohamed Nashid, som befinner sig i exil. Han uppmanar Indien att ingripa för att se till så att de fängslade politikern­a och domarna släpps. ”President Yamin har olagligen utlyst undantagst­illstånd och kört över staten. Vi måste få bort honom från makten”, säger han i ett uttalande.

Maldiverna­s ekonomi vilar till stor del på inkomstern­a från turistindu­strin, som under den här tiden på året har sin högsäsong. Flera länder har varnat sina medborgare för att resa till landet.

Svenska UD uppmanar resenärer till Malé att noga följa läget och undvika demonstrat­ioner och folksamlin­gar.

 ?? Bild: MOHAMED SHARUHAAN ?? Antonio Guterres ogillar.
Bild: MOHAMED SHARUHAAN Antonio Guterres ogillar.
 ?? Källa: LANDGUIDEN ??
Källa: LANDGUIDEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden