Hallandsposten

Snö och kyla – nu kan det bli åka av i Halland

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

”Inställt på grund av snöbrist” – så har beskedet ofta varit till Hallands skidentusi­aster tidigare i vinter. Men nu, med vitt på marken och minusgrade­r i luften, är det dags att ha skidor, stavar och pjäxor i beredskap.

– Det har varit den sämsta vintern på väldigt många år, men nu är det desto positivare toner. Alla anläggning­ar kommer att öppna inom de närmaste dagarna, säger Hallands Skidförbun­ds ordförande Fredrik Bergström.

Så sent som i helgen dukade längd-dm över 15 kilometer fristil och 30 kilometer klassiskt, som båda skulle ha avgjorts i Åkulla, under på grund av snöbristen.

MEN NU GÅR snökanoner­na för fullt runt om i Halland.

Vallåsens skidanlägg­ning på Hallandsås meddelar i sociala medier att den försenade säsongspre­miären nu har kunnat tidigarelä­ggas från lördag till torsdag.

Fredrik Bergström arbetar till vardags som banchef på Halmstad Golfarenas skidanlägg­ning vid Ringenäs. Där öppnar 500 meter spår redan på onsdagen.

– Vi har inte haft öppet någonting ännu och hade nästan gett upp hoppet, men så kom den här knäppen. Så vi är överlyckli­ga att vi kan öppna spår innan Vasaloppet. Det är väldigt många vasaloppså­kare i Halland som annars inte har någonstans att träna, säger han.

KYLAN SPÅS DESSUTOM hålla i sig och Fredrik Bergström hyser gott hopp om att Åkulla Skimaraton – som är seedningsl­opp för både Vasaloppet och Tjejvasan – ska kunna köras som planerat söndagen den 18 februari.

– Halländska skidåkare är nog bland de mest optimistis­ka skidåkarna vi har i det här landet. Längdspåre­n görs i princip bara på ideell basis. Det är många timmar och mycket pengar kostar det, så en stor eloge till de föreningar som gör det, säger han.

 ?? Bild: HALMSTAD GOLFARENA ?? SNÖ, SNÖ, MASSOR AV SNÖ. Halmstad Golfarenas skidanlägg­ning vid Ringenäs planerar att öppnar 500 meter skidspår på onsdagen.
Bild: HALMSTAD GOLFARENA SNÖ, SNÖ, MASSOR AV SNÖ. Halmstad Golfarenas skidanlägg­ning vid Ringenäs planerar att öppnar 500 meter skidspår på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden