Hallandsposten

Klimatfond – ett bra exempel för Halmstad

-

MILJÖ. Helsingbor­gs kommun har infört skärpta regler för flyg- och bilresor från den 1 juni 2017. Förvaltnin­garna tvingas betala 50 procent av kostnaden för flygresor och 50 procent för milkostnad­en för tjänsteres­a med egen bil till en särskild kommunal klimatfond. Straffavgi­fterna har medfört att kommunens politiker och tjänstemän förändrat sitt resande högst påtagligt.

UNDER DET FÖRSTA halvåret har kommunens kostnader för flygresor minskat med 315 000 kronor samtidigt som kostnaden för tågresor ökat med 331 000 kronor. Bilresorna har minskat med 800 000 kronor! Straffavgi­fterna har totalt inbringat 1,4 miljoner till klimatfond­en det första halvåret.

Pengarna har använts till inköp av elcyklar, rese-kort med Skånetrafi­ken och skogsplant­ering. 500 000 kronor har satsats på en ny klimat- och energiplan, som miljöförva­ltningen håller på att ta fram, och som man hoppas ska bli den vassaste i riket!

Allt värre stormar, stora nederbörds­mängder och höjda havsnivåer, som följer med klimatförä­ndringarna, medför ständigt ökande kostnader för samhällssk­ydd och beredskap. Halmstad har ett utsatt läge. Det duger inte att bara sätta plåster på såren.

KLIMATAKTI­ON Halmstad uppmanar alla våra valda lokalpolit­iker att samverka kring utformning­en av det framtida hållbara Halmstad. Exemplet Helsingbor­g visar att det är möjligt att påverka människor till ett annat levnadssät­t. Våga visa vägen!

Bengt Svalander

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? Det går att ändra levnadssät­t, menar insändarsk­ribenten som lyfter fram exempel från Helsingbor­gs kommun.
Bild: TT/ARKIV Det går att ändra levnadssät­t, menar insändarsk­ribenten som lyfter fram exempel från Helsingbor­gs kommun.
 ??  ?? VANOR.
VANOR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden