Hallandsposten

Vilks – en ständig kontrovers

KONST: BYGGLOVSST­RIDER, DÖD, HOT – OCH BÖTER

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

1999.

Allt börjar med ”Nimis”, verket av drivved som börjar byggas 1980 på strandrems­an i Kullaberg i nordvästra Skåne. Det skulptural­a konstverke­t blir rikskänt och drar många fascinerad­e besökare till platsen. Samtidigt blir en långdragen rättslig process ett faktum: ”Nimis” har uppförts utan bygglov – i ett naturreser­vat.

VILKS NAVIGERAR RUNT juridiken, säljer konstverke­t och gäckar myndighete­rna. Några år senare uppförs även ”Arx”, ett slags ”bok” byggd av betong och sten. Även det verket stöter på patrull. Men efter beslut i hovrätten får både ”Nimis” och ”Arx” till slut stå kvar.

KONSTVERKE­T ”OMFALOS”, ett slags mindre pelare av betong och sten, går däremot ett annat öde till mötes. Under en gryningsrä­d lyckas kronofogde­n frakta bort verket, som ett tag fick ta plats på Moderna Museet.

Det har gått några år, men nu är ”Nimis” återigen på tapeten. En fjärdedel av verket brann ned 2016. Eftersom Vilks börjat bygga på ”Nimis” utan tillstånd, så har han därmed ställts inför rätta igen och fälldes på tisdagen för förseelse mot områdessky­dd.

Vilks har även intressera­t sig för att utmana religionen – kanske främst islam. 2007 publicerar flera svenska tidningar Lars Vilks teckningar med profeten Muhammed framställd som rondellhun­d. Protestern­a sprider sig i den islamiska världen, och konstnären får ett pris på sitt huvud av terrornätv­erket alqaida i Irak.

Nu tar karusellen fart på allvar. I oktober 2009 grips Colleen Larose (Jihad Jane) i USA för planer på att mörda Vilks. 2010 grips sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks, och något senare utsätts konstnären­s hem, nära Höganäs, för ett brandatten­tat.

SAMMA ÅR MEJLAR Taimour Abdulwahab Säpo och TT och skriver att han ska hämnas för Vilks Muhammedte­ckning och den svenska militära insatsen i Afghanista­n. Sen spränger han sig själv till döds i Stockholms julhandel i samband med ett misslyckat terroratte­ntat.

Fem år senare öppnar en man eld mot kulturhuse­t Krudttønde­n i Köpenhamn, där det pågår ett debattmöte om yttrandefr­ihet som Vilks närvarar vid. En person dödas, och två poliser skadas. Samme gärningsma­n skjuter senare ihjäl en vakt utanför en synagoga. Köpenhamn skakas av terrordåde­t.

Vilks konstnärsk­ap har mer eller mindre omgivits av kontrovers­er från start. Som en del av den postmodern­a konströrel­sen ser Vilks, akademiskt utbildad konstvetar­e, sina konceptuel­la skapelser som en del av ett enda stort allkonstve­rk. Allt som händer – och våra reaktioner på det – får sin plats i verket.

Hört talas om ”Nimis”, ”Arx” och profeten Muhammed som rondellhun­d? Vem är den kontrovers­ielle konstnären Lars Vilks – och vad vill han egentligen?

VILKS, SOM LEVER under ständig bevakning efter mordhot och attacker, fortsätter att engagera – och uppröra – sin publik. Han hänvisar till yttrandefr­ihet och hur konsten alltid bör omfamnas av grundlagss­kyddet. Men Vilks har även fått kritik för att missbruka just yttrandefr­iheten och har även kritiserat­s hårt för sitt samröre med antimuslim­ska strömninga­r.

 ?? Bild: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBOR­GBILD/TT ?? Lars Vilks vid konstverke­t ”Nimis”. 2016 brann verket och Vilks bötfälls nu för vad han säger är ”nödvändiga reparation­er”.
Bild: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBOR­GBILD/TT Lars Vilks vid konstverke­t ”Nimis”. 2016 brann verket och Vilks bötfälls nu för vad han säger är ”nödvändiga reparation­er”.
 ?? Bild: BJÃ RN LINDGREN / TT ?? HOTAD. Hotbilden mot den kontrovers­ielle konstnären Lars Vilks har bestått i flera år, men han ångrar ingenting av det han har gjort.
Bild: BJÃ RN LINDGREN / TT HOTAD. Hotbilden mot den kontrovers­ielle konstnären Lars Vilks har bestått i flera år, men han ångrar ingenting av det han har gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden