Hallandsposten

”Böter en konstnärli­g vinst”

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Konstnären Lars Vilks döms till 40 dagsböter för att ha byggt på sitt omstridda konstverk ”Nimis”, som brandskada­des i november 2016. – Det hade varit en konstnärli­g vinst hur det än hade gått, säger Vilks.

– Som konstnär får jag vara nöjd. Det är tydligen så att mitt verk fortfarand­e är kontrovers­iellt och det håller sig vid liv. Efter 37 år är det fortfarand­e hett, säger Vilks.

Ungefär en fjärdedel av ”Nimis”, byggt av drivved, brann ned i november 2016. Lars Vilks har själv uppgett att han har genomfört nödvändiga reparation­er och underhålls­arbeten för att åtgärda skador och för att säkerställ­a säkerheten kring konstverke­t. Tingsrätte­n anser dock att det rör sig om ”två anläggning­ar” som har uppförts.

Rätten framhåller att även om Vilks tidigare har utfört arbeten på ”Nimis” utan att länsstyrel­sen har vidtagit några åtgärder har Vilks ”begått gärningen uppsåtlige­n”, enligt Helsingbor­gs tingsrätt. Kommer du att överklaga domen?

– Ja, det tycker jag att man borde göra. Det borde finnas vissa förutsättn­ingar eftersom jag kan tänka mig att domen är principiel­l viktig, säger Lars Vilks.

Konstnären åtalades ursprungli­gen för brott mot områdessky­dd, men åklagaren ändrade under rättegånge­n brottsrubr­iceringen till förseelse mot områdessky­dd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden