Hallandsposten

Tv-serien ”Grabbarna i 57:an” från 1978 blir årets fars på Vallarna.

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hallandspo­sten.se

Förra året blev filmen ”Soldat Bom” sommarfars. I år tar man sig an tv-serien ”Grabbarna i 57:an”. Tunga teaternamn gör Vallarna veteranern­a sällskap i årets skrattfest.

Efter tre föreställn­ingar i kikar’ntrilogin (Brännvin, bröllop och jäkelskap i kikar’n) valde 2Entertain, sommaren 2017, att sätta upp en version av Nils Poppes film ”Soldat Bom” på Vallarnas friluftste­ater. Föreställn­ingen har sedan dess turnerat i Sverige och nu spelas den på Lisebergst­eatern, till och med 28 april.

– Det har gått över förväntan. Jag är superlyckl­ig över att den har tagits emot så bra av både publik och kritiker. Nu i januari var vi i Skara, till exempel. Till första föreställn­ingen var det sålt hyfsat mycket biljetter, men sen gick snacket och vi spelade för fulla hus på slutet. Det betyder att folk tyckte om att titta på den, säger Jojje Jönsson som skrev manus till och spelar huvudrolle­n i ”Soldat Bom”.

TILL SOMMAREN GÖR Vallarnagä­nget fars av ”Grabbarna i 57:an”, som 1978 sändes som populär tv-serie i SVT. Jojje Jönsson skriver åter manus tillsamman­s med Lars Classon och de kallar sommarens föreställn­ing för ”Pilsner & Penseldrag”.

Närgänget bakom Vallarna produktion­erna letar efter historier som kan passa utomhussce­nen i Falkenberg letar de efter något som står för en verklighet­sflykt, berättar Jojje Jönsson. Det ska finnas en eskapism där man känner att det var bättre förr.

– Med det menar vi att folk är snälla och bryr sig om varandra. Det är inget kallt psykologis­kt spel. Vi skulle ju vilja bo på den här gården, säger Jojje Jönsson om platsen där ”Grabbarna i 57:an” utspelar sig.

– Vi skulle vilja vara där, med de här människorn­a, för de verkar så goa och okomplicer­ade. Det är inga stora huslån och skit. Inget IS och fan. Lite så, tänker vi, fortsätter Jojje Jönsson.

PÅ SCENEN I SOMMAR får Vallarna veteranern­a Jojje Jönsson och Siw Carlsson sällskap av bland andra Claes Månsson, Lars Väringer och Ing-marie Carlsson, som alla har spelat på Falkenberg­s utomhussce­n tidigare. Senast Claes Månsson spelade sommarteat­er i Falkenberg var 2015, då han spelade kyrkoherde i ”Bröllop i kikar’n”. Ing-marie Carlsson medverkade i ”Solsting och snésprång” 2008. Lars Väringer spelade i ”Två bröder emellan” och ”Två ägg i högklackat” 2004 och 2005. Och han är tacksam för vad han lärde sig då.

– Jag är oftast en dramatisk skådespela­re. Man får jäkligt sällan spela komedi faktiskt. Det är nästan så man inte lär sig det hantverket. Jag är enormt tacksam för att jag fick vara med 2004 och 2005. Jag lärde mig mycket då som jag har haft mycket nytta av sedan dess, säger Lars Väringer.

Claes Månsson har hållit sig borta från teatern under några år. I stället har han arbetat med tvoch filmproduk­tioner som ”Lyrro – ut&invandrarn­a”, ”Halvdan Viking”, ”Saltön” och ”Lingonliga­n”.

– I våras opererade jag mitt knä. Då passade det bra att inte spela teater, säger Claes Månsson.

Men nu är både han och det nya knäet på banan.

– Det är konstigt att säga ja till något man inte har en aning om vad det är. Vi har inte läst manus än. Men jag harens å otroligt positiv bilda v Vallarna produktion­erna, säger Claes Månsson som har gjort flera säsonger i Falkenberg.

I FÖRRA ÅRETS fars fick publiken mer sång och dans än den är van vid. Så blir det i år också.

– Det tycker jag är jätterolig­t. Eftersom jag också är artist och sångerska passar det mig väldigt bra, säger Anna Carlsson som har spenderat många somrar på Vallarna de senaste åren och för närvarande spelar rollen som Ulla-britta i ”Soldat Fabian Bom” på Lisebergst­eatern. Fotnot: ”Pilsner & Penseldrag” har premiär 1 juli på Vallarnas friluftste­ater i Falkenberg.

 ??  ??
 ?? Bild: BO HÅKANSSON/BILDUPPDRA­GET ?? ÅRETS FARS. Historien ”Grabbarna i 57:an” skrevs av Gideon Wahlberg på 1930-talet men fick störst genomslag när den blev tv-serie 1978. Från vänster: Lars Väringer, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Claes Månsson och Ing-marie Carlsson.
Bild: BO HÅKANSSON/BILDUPPDRA­GET ÅRETS FARS. Historien ”Grabbarna i 57:an” skrevs av Gideon Wahlberg på 1930-talet men fick störst genomslag när den blev tv-serie 1978. Från vänster: Lars Väringer, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Claes Månsson och Ing-marie Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden