Hallandsposten

Blottare på balkong får böta 30 000 kronor

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Det var kvinnornas fel om de tittade upp, hävdade mannen och tyckte att hans lägenhet var så pass liten att han inte hade något val. Tingsrätte­n höll inte med.

”Han brukar gå ut där naken”, fick polisen berättat för sig när de anlände till brottsplat­sen i somras. Flera kvinnor hade samlats nedanför balkongen när polisen kom, och de hade alla liknande berättelse­r.

Mannen, i 25-årsåldern, ska ha gått ut naken på sin franska balkong, och sökt både uppmärksam­het och ögonkontak­t. Någon gång ska han ha tryckt sitt könsorgan genom spjälorna på den franska balkongen. Andra gånger ska han ha onanerat framför någon av kvinnorna.

Två kvinnor som hade blivit utsatta under dagen hade larmat polis efter att ha hört hur två förbipasse­rande flickor, båda i yngre tonåren, berättat vad de varit med om. När de fyra konsultera­de och insåg att det var vid samma balkong händelsern­a utspelats fick de nog.

Mannen var i förhör oförståend­e och kallade kvinnorna för ”fönstertit­tare”. Han menade att hans lägenhet var så pass liten att han inte kunde gömma sig när han till exempel gått ut från duschen, eller tittat ut för att se om han hade fått parkerings­böter. Han förklarade att han sedan anklagelse­rna mått mycket dåligt.

Det hade flickorna också. De två i yngre tonåren hade haft svårt att sova, och yrkade i rätten utöver skadestånd för kränkning också ersättning för sveda och värk.

Tingsrätte­n bedömde att mannen gjort sig skyldig till tre tillfällen av sexuellt ofredande. För det ska han betala 30 000 kronor i böter, och dessutom cirka 5 000 kronor var till de drabbade kvinnorna och flickorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden