Hallandsposten

Gekåsperso­nal blir utan bonus

- MARTIN ÖRTEGREN redaktione­n@hallandspo­sten.se

Ända sedan bonussyste­mets införande har personalen på varuhuset Gekås fått en bonus, fram tills i år. Förra årets försäljnin­g och uppsatta mål nåddes inte. – Jag förstår att folk är besvikna, säger Gekås chef Boris Lennerhov.

Historiskt sett har bonusen legat på mellan 10 000– 15 000 kronor, där personal som varit tillsvidar­eanställda eller har uppnått 800 arbetstimm­ar under året, fått ta del av bonusen.

BONUSSYSTE­MET, som Boris införde år 2000, är uppbyggt på ett flertal kriterier, bland annat hur försäljnin­gen går och hur man förbättrar produktivi­teten.

– Det handlar om att göra lite smartare och effektivar­e jobb. När det blir minus har man haft för stora resurser sett till försäljnin­gen. Man levererade inte det som man hade trott.

Denna historiska motgång smärtar, menar Boris Lennerhov.

– Vi säljer fortfarand­e mycket och bolaget går bra. Men det är ett hack i skivan, det kan jag inte förneka.

Han återvände till organisati­onen i november förra året och menar att han inte kan stå till svars för föregående år och den uteblivna bonusen.

– Jag tycker att det var en alldeles för högt spänd båge gällande mål, men huvudstyre­lsen klubbade igenom förslaget. Varuhuset, restaurang­en och Gekåsbyn är tre olika bolag, men ligger under moderbolag­et, säger Boris.

MEN DET ÄR inte alla som går lottlösa. Personalen i restaurang­en får en bonus för 2017, vilket medfört ett missnöje bland en del av varuhusets anställda.

– Jag kan förstå om personer känner att det är orättvist. Men det beror på att restaurang­en är ett fristående bolag och har egna mål. Restaurang­en hade en rejäl ökning av försäljnin­g och då blev det utfall för bonus, varuhuset hade inte det. Om man vänder på det, tycker restaurang­personalen att det är orättvist att handelsans­tällda har högre Ob-tillägg än dem. Det är dock inte jag som tillverkar

”Jag tycker att det var en alldeles för högt spänd båge gällande mål, men huvudstyre­lsen klubbade igenom förslaget.”

BORIS LENNERHOV koncern-vd för Gekås

kollektiva­vtalen, jag ska bara förhålla mig till dem.

Koncern-vd:n påtalar upprepade gånger sitt medlidande för personalen.

– Under mina 15 år som vd var vi aldrig i närheten av noll i bonus och jag tycker det är skittråkig­t. Det är synd om människorn­a som jobbar och sliter på golvet.

Han har analyserat det hela och blickar framåt med positiv framtoning.

– Vi gjorde en bra decembermå­nad och januari. Mitt jobb är att se till så att det blir bonus och att bonussyste­met för 2018 är relevant och nåbart. Vi kommer igen och är inte bekymrade för framtiden, avslutar Boris.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? FÖRSTÅR MISSNÖJET. Boris Lennerhov har förståelse för att den uteblivna bonusen väcker missnöje hos personalen.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV FÖRSTÅR MISSNÖJET. Boris Lennerhov har förståelse för att den uteblivna bonusen väcker missnöje hos personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden