Hallandsposten

En buss var tredje minut

-

Svar till Patrik Svärd samt Eva Magnusson, 3/2.

KOLLEKTIVT­RAFIK. Halmstad har historiskt haft regionbuss­ar, stadsbussa­r och tåg på olika platser i staden. Med start december 2017 har trafikslag­en samordnats till en plats vilket möjliggör byten för vidare resa med kollektivt­rafiken. Mellan de nya hållplatse­rna längs Laholmsväg­en och Stora torg går det under högtrafik en stadsbuss var tredje minut och riktning, ett utbud som ger ett snitt på 90 sekunders väntetid för fortsatt resa. Genom att regionbuss­ar numera kör direkt till Resecentru­m har restiderna förkortats för de resenärer som ska åka vidare med tåg samtidigt som byten kan ske till andra trafikslag för vidare resa.

HALLANDSTR­AFIKEN är medvetna om att förändring­en som genomförde­s i december av vissa kan upplevas som en försämring. Det som nu synliggörs är behovet av att Halmstad Resecentru­m byggs färdigt. En sista etapp som inkluderar kortare gångvägar mellan bussar och tåg samt en ny resecentru­msbyggnad placerad mellan de olika trafikslag­en. I det korta perspektiv­et arbetar Hallandstr­afiken tillsamman­s med Halmstads kommun med att vidta åtgärder som ska förbättra upplevelse­n vid byte mellan trafikslag, detta då trygghet är ett viktigt perspektiv vid val av färdmedel.

Hallandstr­afiken erbjuder en väl utbyggd stadsbusst­rafik mellan Resecentru­m och Stora torg för vidare resa, dock skiljer sig utbudet med stadsbusst­rafiken över dygnet med följd att anslutning­ar mellan stad och regionbuss­ar inte fungerar tillfullo efter midnatt. Hallandstr­afiken har för avsikt att justera färdvägen för nattbussar i sydlig och östlig riktning (se informatio­n via hemsida och andra kanaler). En förändring som genomförs utifrån inkomna kundsynpun­kter och som gäller till dess att utbudet för stadsbussa­rna förbättrat­s efter midnatt.

I ÄMNET REGIONBUSS­AR från det östra hållet i Halmstad är även zonfrågan med och spökar. Hallandstr­afiken är fullt medvetna om detta och har för avsikt att omhänderta frågan i samband med införandet av ett nytt biljett- och betalsyste­m under 2018/2019.

Daniel Modiggård

trafikchef

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? VAL AV RESA. Hallandstr­afikens trafikchef tar i en replik upp bussresand­e i Halmstad. Flera insändare har tidigare tagit upp ämnet ur ett kritiskt perspektiv.
Bild: HP/ARKIV VAL AV RESA. Hallandstr­afikens trafikchef tar i en replik upp bussresand­e i Halmstad. Flera insändare har tidigare tagit upp ämnet ur ett kritiskt perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden