Hallandsposten

Älgen Olivia gör köksbesök

- MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Limpmackor och tulpaner. Då vattnas det i munnen på älgen Olivia, som gärna kommer in i köket hos Leif Lind i Heby. – Hon tycker det är kul att komma in, säger älgparksäg­aren.

Videoklipp­et med den 350 kilo tunga älgen i villan som tjuvar färska tulpaner på bordet har blivit en viral succé. Hittills har den visats över 3,6 miljoner gånger på sociala medier.

Gårdsjö älgpark i Uppland har därmed fått en ny stjärna.

– Tv-bolag ringer, stora tidningar ringer och de har fått bilder och filmen. Det har blivit helt explosions­artat, säger Leif Lind.

ATT HA EN fullvuxen fyraårig älg inomhus hör inte till vanlighete­rna. Men Olivia och Leif Lind har en speciell relation.

När Olivia var fem dagar gammal höll hon på att dö. Hennes mamma hade inte tillräckli­gt med mjölk och stötte bort henne. Olivia fick då flytta in i Leif Linds hus där hon fick råmjölk genom nappflaska. Ett lekrum blev älgens hem i fyra månader.

– Jag sov på madrass och hon på en matta. Hon blev som en familjemed­lem, säger han.

OLIVIA LÄRDE SIG senare att bajsa utomhus och så småningom vistas ute. Men hon var till en början livrädd för de andra älgarna i parken. Efter en viss tid har hon dock vant sig. Men fortfarand­e vill hon ibland kika in hos Leif Lind och hans familj.

– Hon tycker det är kul. Gumman min är lika rädd varje gång och tycker det är otäckt om hon ska ha ner någonting men hon är som en balettdans­ös. Hon går runt jätteförsi­ktigt. Hon hälsar på en kvart och sedan ska hon ut till de andra.

 ?? Bild: LEIF LIND/TT ?? HEMTAM. Älgen Olivia i Heby gillar att gå in i köket hos Leif Lind och äta limpmackor och blommor.
Bild: LEIF LIND/TT HEMTAM. Älgen Olivia i Heby gillar att gå in i köket hos Leif Lind och äta limpmackor och blommor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden