Hallandsposten

Ny mark för industrier växer fram

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

”Jag tror att det kommer att explodera. Vi har 30–40 förfrågnin­gar från företag.” ERLAND BJÖRKMAN

Planerings­chef

Djupa hål och maffiga jordhögar. Åkern söder om Nyby industriom­råde ser just nu ut som ett månlandska­p. Här växer det nya industriom­rådet fram.

Det handlar om mer än 200 000 kvadratmet­er av nya industrito­mter. Något som kommunen är i stort behov av.

–VI INVESTERAR för att skapa möjlighet till verksamhet­er och arbetstill­fällen för framtiden. Området ligger fantastisk­t strategisk­t till med närhet till E6 och väg 24, säger kommunens planerings­chef Erland Björkman.

Det nya industriom­rådet är stort. Stor är också summan som kom- munen plöjer ner i gator, vatten, avlopp, elinstalla­tioner, gasledning­ar och allt annat som behövs.

– Det kostar någonstans mellan 35 och 40 miljoner kronor. Men det blir nästan som ett Nyby till. Något sådant här har inte Laholms kommun gjort på väldigt länge, säger projektled­aren Anders Ekelund.

FÖRUTOM NYA NYBY satsar kommunen också stort på att skapa industrima­rk i Mellby.

Erland Björkman har noterat att det är ett klent utbud av lediga företagsto­mter i grannkommu­nerna.

– I Halmstad finns knappt något att erbjuda förrän man kommer upp mot Getinge. Jag känner att vi ligger bra till i Laholm. Alla pusselbita­r ger en helhet som skapar attraktivi­tet, säger Erland Björkman och fortsätter:

– Jag tror att det kommer att explodera. Vi har 30-40 förfrågnin­gar från företag som vi ska försöka möjliggöra för. Fler arbetstill­fällen är vad Laholm behöver i dag.

Nya Nyby ska vara klart för inflyttnin­g i augusti i år. Men hela projekttid­en sträcker sig ytterligar­e ett år fram i tiden.

– Det tillkommer en dagvattenl­edning som ska dras till Smedjeån. Den ska börja byggas i slutet av augusti, säger Anders Ekelund.

Entreprenö­ren Jonab har haft en del trubbel på vägen. Vädret har som bekant inte varit det bästa.

– Nej, det har varit jobbigt med all nederbörd. Vi har fått mer än dubbel dos, säger platschefe­n Anders Bengtsson.

MEN GRÄVANDET HAR ändå gått att genomföra. Tidsplanen håller.

– Ja, än så länge i alla fall. Sluttiden ligger inte förrän i augusti 2019, men vi har ett delmål här mitt i som kan bli lite kämpigt. Vi får se, pratar man i samförstån­d med kommunen brukar allt lösa sig, säger Anders Bengtsson.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? DJUPT. Nästan sex meter under ytan läggs avloppsled­ningar. I höst ska det vara jämn mark här, med plats för nya industrier på Nyby.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N DJUPT. Nästan sex meter under ytan läggs avloppsled­ningar. I höst ska det vara jämn mark här, med plats för nya industrier på Nyby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden