Hallandsposten

S av digital teknik

- OLLE NYGÅRDS/TT

Fällan känner av rörelse och temperatur när en råtta passerar i avloppet, vilket följs av att ”ett spjut slås ner med stor kraft och bryter ryggen på råttan, ett mycket humant sätt att avliva en råtta”, enligt Anticimex.

– Den spolas sedan vidare till reningsver­ket, där har det hamnat råttor i alla tider, säger Meurling.

ENLIGT ANTICIMEX ÄR metoden miljövänli­g eftersom det inte används något gift. Dessutom räknas den som effektiv eftersom de flesta råttorna bor under jord och de kan bekämpas innan de kommer upp ovan mark och in i fastighete­r. Vilka frågeställ­ningar finns runt metoden?

– Det finns ett antal studier som visar att detta är ett mer ”humant” sätt att avliva djuren, säger Meurling, med hänvisning till att det med gift tar längre tid innan råttan dör.

När det gäller Asien finns Anticimex * Se över skafferiet. Låt inte mat ligga kvar i fritidshus­et när du inte vistas där. * Kontroller­a så att det finns vatten i alla golvbrunna­r. Annars är det fritt fram för råttorna. * Tänk över växtlighet­en i trädgården. Klätterväx­ter invid en fasad är en direkt inbjudan till kvarterets gnagare, som inte bara är glupska där sedan två år. Och det finns geografisk­a skillnader i typ av skadedjur.

EXEMPELVIS ÄR TERMITER ett stort problem i Australien medan de inte finns i Sverige. Men i Sverige sker en förändring, bland annat till följd av ett ökat resande. – Vägglöss är på väg tillbaka i Sverige, kackerlack­or finns i ganska liten utsträckni­ng. Men de senare är ett jätteprobl­em i Asien och Sydeuropa, säger Erik Meurling. utan även ypperligt duktiga på att klättra. * Städa och håll rent. Röj på balkongen och stapla inte saker ute i trädgården. Plocka in ved i förrådet. * Att mata fåglar kan vara trevligt, men utfodringe­n innebär även en risk för att gnagare får sig ett skrovmål.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER/TT ?? råttbekämp­ning.
Bild: ERIK SIMANDER/TT råttbekämp­ning.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden