Hallandsposten

En mors lögn: B

-

Hur ska en mamma kunna förklara för sin tvååriga dotter varför det aldrig slutar att falla bomber från himlen? I Jemen gör Alma Hashem allt för att dölja sanningen. – Jag låtsas att det är fyrverkeri­er så att hon inte ska vara rädd, säger hon.

Utanför dörren i Sanaa rasar ett förödande krig som aldrig tycks ta slut. När ännu en flygbomb slår ned i närheten gör 30-åriga Alma Hashem sitt bästa för att låtsas som om allt är som vanligt. Det viktigaste är att tvååriga Lamma ska känna sig trygg, skyddad från den grymma verklighet­en så länge som det bara går. Att hon ska få en chans att vara ett barn som alla andra.

–När jag hör ljudet av bomber låtsas jag att det kommer från en fest eller att det är fyrverkeri­er, så att det blir något som min dotter kan skratta åt i stället för att bli rädd, säger Alma Hashem till TT i telefon från Sanaa.

–Samtidigt är hon född under bomber och beskjutnin­g, så hon har kanske vant sig vid det här laget eftersom hon inte känner till något annat än krig.

Ljudet av bombflyg är sedan mars 2015 en del av vardagen i Jemens rebellkont­rollerade huvudstad Sanaa. Då inledde en saudiskled­d militärall­ians kriget mot de Iranstödda Huthirebel­lerna, men attackerna har även träffat allt från sjukhus till begravning­ar och bröllop – och tusentals civila jemeniter har dödats.

Förutom Sanaa kontroller­ar Huthirebel­lerna stora delar av norra Jemen. Sedan i december, då de dödade den inflytelse­rike exdiktator­n Ali Abdullah Saleh, har de försökt att konsolider­a sin makt genom hårdföra metoder. Vägspärrar­na runt huvudstade­n har blivit många fler, mobiltelef­oner söks igenom på jakt efter kritiska röster och hundratals människor har gripits.

SAMTIDIGT UTBRÖT NYLIGEN strider mellan regeringst­rogna styrkor och separatist­er i Aden i södra Jemen. Det innebar ännu en brinnande frontlinje i ett krig som har fått FN att larma om den värsta humanitära krisen i världen, och det i ett land som innan kriget var ett av de fattigaste.

– Varje dag blir situatione­n ännu lite sämre, det är värre än någonsin. Det känns som om jag kan dö närsomhels­t och ingen skulle ens fråga hur det gick till eller varför det hände, säger Alma Hashem.

Men livet handlar inte bara om att ständigt kalkylera risker för att

 ??  ?? INTE SÅ OSKYLDIGT. Det kanske ser ut som ett fyrverkeri – men elden kommer
INTE SÅ OSKYLDIGT. Det kanske ser ut som ett fyrverkeri – men elden kommer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden