Hallandsposten

Stark dokumentär väcker frågor om brott och straff

-

Iveckan läste jag en artikel där en polis beskriver krisen i förorten som en följd av segregatio­n och dåliga skolresult­at. För att få bukt med gängkrimin­alitet måste vi satsa mer på skolan, menade han. En vettig analys, men den sticker ut i en tid då vi hellre talar om hårdare straff, mer övervaknin­g och att sätta in militära krafter i förorten. De senaste årens polisiära kris och domstolars upplevda slapphänth­et i flera uppmärksam­made fall har skapat en folklig ilska och intolerans gentemot all form av humaniseri­ng av och omsorg om kriminella.

MAN KAN UNDRA vad våra politiker, såväl som alla vi medborgare som går till val i höst, skulle säga om vi bjöds in att delta i gruppterap­i tillsamman­s med grova brottsling­ar i ett högsäkerhe­tsfängelse. Skulle vi våga möta dessa förhatliga individer och dela våra egna livsöden med dem, som bröder och jämlikar?

På Folsom Prison i USA är det just så det går till och detta skildras i ”The work – gruppterap­i med mördare” som sändes på SVT förra veckan. Filmregiss­ören Jairus Mcleary följer med tre vanliga män in i högsäkerhe­tsfängelse­t och skildrar där ett ytterst ovanligt och känsloladd­at möte mellan olika människor med olika bakgrund och erfarenhet­er. Här finns gott om våldsbrott­slingar med gängbakgru­nd och även dömda mördare, en del av dem kan inte hoppas på att någonsin få lämna

Vi får se våld, skrik och tårar (de intagna själva är inte alltid de som beter sig värst) men även stöd, kramar och skratt.

fängelsets murriga utrymmen och somliga har förlorat kontakten med vänner och familj. Ändå ska livsglöden på något sätt upprätthål­las även hos dessa människor och där, såväl som hos frigivna tidigare deltagare, har gruppterap­in visat sig få goda resultat.

I en och en halv timmes dokumentär får vi se våld, skrik och tårar (de intagna själva är inte alltid de som beter sig värst) men även stöd, kramar och skratt. Det blir tydligt att en trasslig barndom ofta leder in på en kriminell bana och att bristande kontakt med sina egna känslor skapar aggression och våld. Dessa ärrade män med grovt kriminell bakgrund rör sig i samhällets bottenskik­t, men terapin ger dem en chans att lyfta blicken uppåt och hitta andra vägar.

PÅ ANDRA SIDAN samhällssk­alan finns våra framgångsr­ika idrottshjä­ltar, de som rör sig i en värld som signalerar hälsa, livsglädje och hederlighe­t. ”Uppdrag granskning” på SVT har dock sammanstäl­lt tre avsnitt som avslöjar en utbredd dopning och även om Ryssland sticker ut som värstingar så solkar misstankar­na ner hela idrottsvär­lden. Precis som runt annan brottsligh­et går tankarna främst till hårdare straff och mer kontroll, men finns det även här andra sätt att motverka och hantera problemen? Det kan man fundera på.

Helgens OS innebar i alla fall svenskt guld i skiathlon som för tillfället fick oss att glömma bekymmer och tråkighete­r, och bara glädjas tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden