Hallandsposten

Ollonår ger goda villkor för vildsvin

- CECILIA EKHAGE redaktione­n@hallandspo­sten.se

Kampen väger jämnt mellan vildsvin och jägare. Vildsvinen är duktiga på att hålla stammen intakt samtidigt som jägarna har skaffat sig erfarenhet­er och bytt upp sig till bättre spårhundar.

Den 15 februari är jakten på vildsvin över för den här gången och de vuxna vildsvinen fredas. Antalet fällda djur den gångna säsongen uppgår till drygt 5 000. Resultatet har varit detsamma de senaste tre säsongerna och det mesta tyder på att vildsvinss­tammen numera är stabil.

– Det är väldigt svårt att inventera vildsvin för de rör sig över riktigt stora områden, säger Martin Broberg, naturvårdh­andläggare på Länsstyrel­sen i Halland.

SVENSKA Jägareförb­undets vildsvinsb­arometer håller koll på läget. Den samlar in uppgifter som genererar i en färgkarta som visar var i landet som vildsvinen bökar mest.

– I Halland var det ilsket rött och det beror till stor del på att det har varit ollonår som har gett vildsvinen en extra skjuts i tillväxten. Jag har fått skriva ut fler ansökninga­r om att få använda särskilda jaktmedel som rörlig belysning, alltså ficklampa, säger Martin Broberg.

HAN ÄR KRITISK till hur vildsvinen stödutford­ras året om av enskilda jägare som vill locka djuren till de egna jaktmarker­na. För att hålla stammen stången krävs det i stället att man hjälps åt över gränserna och inte bara vaktar sitt egna revir. För stor tillgång till mat kan dessutom påverka jakten.

– Matar man hela året så kan suggornas förmåga att få kultingar öka. Det påverkar jakten eftersom du inte får skjuta en kultingför­ande sugga.

Enligt Thomas Ohlsson, länsansvar­ig jaktvårdsk­onsulent i Halland, fälls cirka hälften av vildsvinsb­eståndet på platser där lockmat har lagts ut. Så länge det är naturliga produkter som spannmål, majs och grödor som läggs ut, ser han inga problem med att lura vildsvinen att stanna upp ett tag så att jägaren kan ta sikte.

– Det är absolut nödvändig för att hålla stammen i schack. Vildsvinen är bra på att föröka sig och jägarna skjuter så mycket de kan. Men det är viktigt att det går till på rätt sätt. Att man slänger ut naturliga produkter på rätt plats.

Enligt Thomas Ohlsson har tillväxten av vildsvin stannat av i de delar av landet som varit särskilt hårt drabbade av vildsvinen­s framfart, till exempel Halland, Skåne och Blekinge. Det är till största delen jägarnas förtjänst. Genom erfarenhet och en uppdaterad hundpark håller de ställninga­rna.

– Men det är en evig kamp.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/TT/ARKIV ?? HÄNGER I. Tillväxten har klingat av men stammen är stabil. Det pågår en ständig kamp mellan jägarna och vildsvinen i Halland.
Bild: LARS PEHRSON/TT/ARKIV HÄNGER I. Tillväxten har klingat av men stammen är stabil. Det pågår en ständig kamp mellan jägarna och vildsvinen i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden