Hallandsposten

Guld för Klaebo – Svensson femma

- HENRIK SKIÖLD/TT

Debutanten Viktor Thorn snubblade efter starten och Calle Halfvarsso­n hade inte tillräckli­g kraft i benen. Teodor Peterson var vassare men i semifinale­n tog det stopp även för honom. Oskar Svensson nådde hela vägen till sprintfina­len – och kom femma.

Johannes Høsflot Klaebo, den norske förhandsfa­voriten, gjorde som Stina Nilsson några minuter tidigare. Tog tag i finalen och släppte den inte.

Fajten om silver och brons var desto hårdare. Italienare­n Federico Pellegrino fick fram skidspetse­n lite snabbare än Alexander Bolsjunov, ryssen som tävlar under olympisk flagg.

OSKAR SVENSSON KOM strax bakom, men var aldrig i närheten att utmana om bronset, Det var likväl en storstilad insats att slå sig in bland de sex i finalfälte­t.

– Jag är väldigt nöjd med dagen. Speciellt när det är så nära till pallen, säger han till Kanal 5 och fortsätter.

– Det blir ju inte större än så här; OS. Och ändå känna att man är med och kör om det. Det räckte inte, men jag får ta det nästa gång.

Det inledande kvalet lovade gott för samtliga medlemmar i den svenska kvartetten, där alla trängde Johannes Høsflot Klaebo vann sprinten. sig in bland de tio bästa. Peterson var snabbast som femma, 3,01 sekunder bakom kvalvinnar­en, finländare­n Ristomatti Hakola.

EFTER SIG HADE han Svensson (sjua) och Os-debutanten Thorn (åtta) – och Halfvarsso­n på tionde plats, 4,73 bakom Hakola.

Halfvarsso­n bröt söndagens tre mil långa skiathlon redan efter en dryg mil. Känslan i kvalet var inte jättebra heller trots tiondeplat­sen – och inte blev det mycket bättre efter sortin i kvartsfina­len. Efter

en liten taktisk miss där slutade Halfvarsso­n trea, och han lyckades inte ta sig vidare till semifinal som ”lucky loser”.

– Det kändes lite bättre, tycker jag ändå. Men jag orkar inte riktigt att hålla en bra position i långbacken och så gör jag lite taktiskt dåliga drag i sista kurvan och gör inget bra upplopp, säger Halfvarsso­n till Kanal 5.

– Så som helhet gör jag inget bra lopp.

Halfvarsso­n konstatera­r att han inte har träffat formen i ett mästerskap den här gången heller.

– Det är klart att det är frustreran­de, men det är som det är nu och jag kan inte göra något åt det.

FÖR VIKTOR THORN väntade en smärtsam upplevelse i sin kvartsfina­l. 21-åringen kom helt fel ut ur starten, snubblade och när han väl var på benen var avståndet till de övriga för långt för att ta in. Teodor Peterson kroknade sedan i sin semifinal och Svensson blev därmed ensam svensk i finalen.

 ?? Bild: MATTHIAS SCHRADER ?? NORSKT.
Bild: MATTHIAS SCHRADER NORSKT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden