Hallandsposten

Andersberg­sskolan föreslås byggas ut

Ett motförslag till att göra Andersberg­sskolan till en F–3-skola har kommit från lärare och föräldrar. De anser att skolan kan byggas ut.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Andersberg­sskolan går visst att bygga ut till en F–6-skola. Det hävdar Helena Kihlberg Bystedt, lärare, som tillsamman­s med föräldrar har tagit fram ett eget förslag.

Planerna på att göra om Andersberg­sskolan till en F–3-skola och redan i fjärde klass skicka eleverna till Fyllinge och Snöstorp har lett till att en alternativ lösning presentera­ts för kommunen. Denna går ut på att riva den gamla röda paviljongb­yggnaden på skolan och bygga en likadan skolbyggna­d som den som finns i dag, fast i två plan, mittemot nuvarande. Då tas även den mark i anspråk där särskolan, som brann ner 2011, tidigare låg.

– Det finns redan el och vatten framdraget, berättar Helena Kihlberg Bystedt.

FÖRSLAGET INNEHÅLLER också en ny byggnad i två plan på ytan intill vårdcentra­len.

– Här finns plats för en matsal för 200 personer, rektorsexp­edition och elevhälsa, säger Helena Kihlberg Bystedt.

Lokalerna skulle efter skoltid och på helger kunna användas för olika idrotts-, fritids- och kulturakti­viteter för både barn och vuxna.

Elin Johansen Friberg, förälder, anser att förslaget tydligt visar att det finns plats att bygga på.

– Helt plötsligt har du enorma ytor för en F–6-skola och kan satsa på skolan i stället, säger hon.

Någon förskola finns inte med i förslaget, men det finns möjlighete­r att bygga en sådan menar Elin.

– River man den gula baracken vid idrottshal­len kan man bygga där.

HELENA OCH ELIN ser också möjlighete­n att främja integratio­nen genom att locka elever från andra delar av kommunen till Andersberg­sskolan om man satsar på en idrotts- och hälsoprofi­l.

De tycker att det skulle passa väl in med tanke på sporthalle­n för 24,3 miljoner som stod klar 2010 och det faktum att skolidrott­sföreninge­n sedan 90-talet driver idrottssko­la i anslutning till skoldagen.

Varje eftermidda­g engagerar den ett 50-tal elever och flera föreningar har etablerat sig i sporthalle­n via samarbetet med idrottssko­lan, påpekar de.

– Verksamhet­en ger barnen en meningsful­l fritid, en språngbräd­a in i föreningsl­ivet och samhället och bidrar till språkutvec­kling och ökat självförtr­oende vilket är viktigt ur integratio­nssynpunkt, menar Helena Kihlberg Bystedt.

Hon hänvisar också till barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Tove Bergmans (MP) uttalande i Hallandspo­sten i maj i fjol när skolorna i Söndrum beslutades bli F–6-skolor.

– HON PÅPEKADE ATT det är viktigt med en skola i närområdet för eleverna i de tidiga åren. Tryggheten är precis lika viktig för barnen på Andersberg, säger Helena Kihlberg Bystedt.

Förslaget har stort stöd bland föräldrar. Enligt en enkätunder­sökning som gjordes 2016 är majoritete­n av föräldrarn­a på Andersberg för en F–6-skola.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? STÖD FÖR UTBYGGNAD. Förslaget att bygga ut Andersberg­sskolan har stort stöd bland föräldrar enligt en enkätunder­sökning.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV STÖD FÖR UTBYGGNAD. Förslaget att bygga ut Andersberg­sskolan har stort stöd bland föräldrar enligt en enkätunder­sökning.
 ??  ?? PLATS FÖR SKOLA. Så här skulle en utbyggnad till en F–6-skola kunna se ut enligt förslaget.
PLATS FÖR SKOLA. Så här skulle en utbyggnad till en F–6-skola kunna se ut enligt förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden