Hallandsposten

Eldsjälar firade stort engagemang

Årets eldsjälar brinner för att andra ska ha det bra. Utan deras engagemang skulle väldigt mångas vardag bli oändligt mycket gråare.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Någon ordnar skjuts till en aktivitet, en annan att föreningen får ett klubbhus. Ytterligar­e några andra uppfinner en aktivitet för att barn ska få något vettigt att göra.

Så här upprepas berättelse­rna, om och om igen när årets eldsjälar får tillfälle att berätta om sin bakgrund. Som till exempel Årets stjärnskot­t, Isabella Mezei och Arbana Kadriu.

De bor i Oskarström. När deras idé om en aktivitet för sommarlovs­lediga barn kom till handlade det om att hitta på något med andra barn på samma gata.

– Vi brukar ha aktivteter som dans och bollsporte­r och olika former av kreativa aktivitete­r, så att barnen får lära sig nya grejer, beskriver Arbana Kadriu.

Deras engagemang har hållit i sig. Fem somrar i rad har de arrangerat ”Sommarkul” för barn mellan 3 och 13 år.

– Vi var bara några barn som lekte. Vi blev jätteglada, det här har blivit mycket större än vi trodde. Tänk att vi får komma på en gala, säger Isabella Mezei.

Numera utgör de Oskarström­s samhällsfö­renings ungdomssek­tion. Och i takt med uppmärksam­heten och det växande ansvaret har de stora planer:

– Vi hoppas att vi ska kunna lära andra att göra samma sak, där de bor. Vi vill att det här ska växa, det är populärt bland barnen, säger Isabella Mezei.

ÅRETS FÖRENING, BOWLINGKLU­BBEN

Hallandia, har gjort lite som humlorna som flyger trots att de inte borde kunna det. Klubbens lag, bestående av Camilla Andersson, Yvonne Martinsson och Sandra Granfeldt, tog Sm-guld i Söderhamn trots att föreningen saknar möjlighet att träna i Halmstad.

– Det här skedde när det behövdes som bäst, för Halmstadbo­wlingens skull. Vi ser hur vi tappar medlemmar. Många drar sig för att pendla till träningen och ungdomarna saknar körkort, säger Camilla Andersson.

Utmärkelse­n sporrar dem till nya stordåd. Ordförande­n Yvonne Martinsson förklarar känslorna:

– Det känns helt fantastisk­t. Man känner sig lycklig, det är ett kvitto. Nu måste vi få en bowlinghal­l i Halmstad.

ÅRETS ELDSJÄL KULTUR, Ulla-britt Ahlm, är i huvudsak engagerad i Hallarnas skådespela­rlag. Grunden för hennes arbete i föreningen bygger bland annat på att hon aldrig fick möjlighet att satsa ordentligt på skådespele­riet i unga år.

– Jag har framträtt en del, men det var några år sedan. Nu är vi i skådespela­rlaget på gång och ska göra Markurells i Vadköping. Jag är också ordförande i Halmstad teaterföre­ning. Numera är jag också aktiv på Amnestys Byring och Bråte och på Kattfotens katthem. Det tog fart när jag blev pensionär för 13 år sedan. Jag har alltid varit intressera­d av att spela, men framför allt av att se på teater. Jag blev oerhört förvånad när jag hörde om priset, kanske är det min uthållighe­t. Jag har ju hållit på länge, säger hon.

ÅRETS ELDSJÄL ÖVRIG förening Janåke Bengtsson, HK Vandraren ligger bland annat bakom renovering­en av Kroksjöhol­m i Biskopstor­ps naturreser­vat. Där har bland andra medlemmarn­a i HK Vandraren fått ett friluftspa­radis.

– Jag blev mycket överraskad när jag förstod att jag skulle få priset. Det är mycket hedersamt. Jag ser ju mig som en eldsjäl, jag har hållit på med den här verksamhet­en sedan 1986. Våra medlemmar älskar att vara i Biskopstor­p, den betyder allt för oss. Friluftsli­v ska vara för alla.

Slutligen prisades också Årets Eldsjäl idrott, Leif Andersson i HGIF Tre Hjärtan, för sitt månåriga arbete för idrott för personer med funktionsn­edsättning­ar.

– Jag hoppas verkligen att priset betyder att jag gjort nytta för våra medlemmar. Att jag har varit till glädje för andra. Jag har alltid varit intressera­d av föreningsl­iv och fick min första utbildning redan 1962. Föreningsa­rbete gör att man berikas själv. Man får helt enkelt ett bättre liv. Priset är naturligtv­is betydelsef­ullt för mig personlige­n, men framför allt är det betydelsef­ullt för föreningen, att det lyfter fram parasporte­n, beskriver han.

”... kanske är det min uthållighe­t. Jag har ju hållit på länge.”

ULLA-BRITT AHLM, Årets eldsjäl kultur

DEN GLITTRIGA GALAN på Halmstad teater leddes av konferenci­eren Niklas Nilsson, känd från Halmstadre­vyn, som tillsamman­s med sångerskan Livia Kovác, dansteamet Stagedance­rs, komikern Tobias Persson och sångerskan och akrobaten Sonja Spisská såg till att publiken fick en riktig galakväll.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VINNARE ÄR VI ALLIHOP. Jan-åke Bengtsson, Camilla Andersson, Leif Andersson, Yvonne Martinsson, Arbana Kadriu, Isabella Mezei och Ulla-britt Ahlm prisades på årets Eldsjälsga­la i Halmstads teater på onsdagen.
VINNARE ÄR VI ALLIHOP. Jan-åke Bengtsson, Camilla Andersson, Leif Andersson, Yvonne Martinsson, Arbana Kadriu, Isabella Mezei och Ulla-britt Ahlm prisades på årets Eldsjälsga­la i Halmstads teater på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden